Transkription

När jag läste Olofs bloggpost kände jag att intervjun var för viktig för att inte dokumenteras i andra format än ljud, i likhet med Christopher Kullenbergs inlägg om när han blev intervjuad i Brunchrapporten i P3 (lustigt nog rörande Peter Erikssons oknäppta skjortknapp), kommer här i enlighet med det Fleischerska formatöverskridandet en transkription av intervjun. Intervjuare är Tomas Ramberg och intervjuoffer är Peter Eriksson, språkrör i Miljöpartiet. Transkriptionen är gjord av mig och Hans Johansson.

– Integritetsfrågan… EUs datalagringsdirektiv säger att internet- och telebolagen ska spara alla trafikuppgifter och det är ju uppgifter som sen kan användas för att se var man har varit och vilka man har talat med och vid vilken tidpunkt vi har talat med någon och så. Ni har varit hårda motståndare till det här, det är en integritetsfråga som ni inte minst drev ganska hårt i förra årets EU-valkampanj men nu har ni gjort upp med Socialdemokraterna om att dom rödgröna efter ett val, om ni vinner valet, ska göra det här direktivet till svensk lag. Varför har ni gjort det?

– Jag är ganska nöjd med det där därför att vad det var, det kanske inte har framkommit riktigt. Det var att Miljöpartiet har skrivit en motion om den här frågan och sen anslöt sig Socialdemokraterna till våran reservation (Reservation 3, reds. anmärkning) för vår gröna motion i riksdagen när det gäller datalagringsdirektivet och med väldigt små justeringar där, så att i stor utsträckning har dom anslutit sig till våran hållning där.

– En ganska stor justering är väl ändå att ni nu vill införa direktivet?

– Näe, alltså, vi accepterar ju, vi är medlemmar i EU och EU-direktiv måste vi förr eller senare införa i svensk rätt. Sen kan man då fortfarande diskutera exakt vad är det man måste genomföra? Regeringen har ju långhalat den här frågan och inte vågat genomföra den fullt ut men det står fortfarande lite grann oklart. Vad är det i miniminivå som man måste genomföra? Och det är väl den linjen som jag tycker att vi bör gå på.

– Samma dag som ni kom överens med Socialdemokraterna om att det här direktivet då skulle införas efter valet, så ställde er gruppledare i riksdagen Ulf Holm en skriftlig fråga i ämnet till justitieministern, till Beatrice Ask. Där skrev han: Den 4 februari fälldes Sverige av EU:s domstol för att vi inte har infört EU:s datalagringsdirektiv. Regeringen har inte lagt fram något lagförslag till riksdagen om detta, vilket jag tycker är bra eftersom vi gröna är emot EU:s datalagringsdirektiv. Direktivet är ett steg mot ett övervakningssamhälle utan dess like. Det kränker de mänskliga rättigheterna, alltså samma dag som Holm er gruppledare i riksdagen skriver det här så sitter hans miljöpartistiska partikamrater någon annanstans i riksdagshuset och är överens med Tomas Bodström om motsatsen – Att införa direktivet. Det som han just har berömt Ask för att hon inte inför. Hur gick det där till?

– Ja, det undrade jag också först, därför att det här var ju helt enkelt så att, som jag sa förut, att Tomas Bodström anslöt sig till vår reservation i utskottet och för vår egen motion och det är ju det som är i grunden det som har hänt.

– Men han berömmer ju justitieministern här, för att inte införa direktivet, för att trotsa EU. Jag tycker att det är bra säger han för vi anser att det här är övervakningssamhälle, det strider mot mänskliga rättigheter. Samtidigt går ni med att det ska införas efter valet. Det är samma dag det här händer.

– Ja, det är olika ledamöter i olika utskott, men, men…

– Han är ju gruppledare. Han är ledare för er riksdagsgrupp…

– Ja, ja, ja, javisst.

– Är han inte informerad om vad ni håller på med?

– Ja, jo. Jag tror att han han var i alla fall senare informerad och deltog i det här som hände efteråt efter den här reservationen var klar i riksdagsutskottet. Men det är inte alls så konstigt. Jag pratade med Ulf Holm om det här. Han tycker också att Sverige måste införa det här datalagringsdirektivet. Det går inte att välja och säga att man inte ska göra det. Men däremot så är det ju inte självklart att man ska göra det på en gång och det är inte heller självklart på vilket sätt man ska göra det. Det är ofta så med EU-direktiv att det finns ett spann som är ganska stort inom vilket man kan genomföra det och vår linje är att man bör genomföra det här i så liten utsträckning som möjligt, därför att det är en fråga som är problematisk ur integritetssynpunkt. Det är definitivt på det sättet. Det knepiga politiskt här att Thomas Bodström var en gång i tiden då drivande för att få till det här när han var justitieminister. Men han har i stor utsträckning nu anslutit sig till våran hållning. Jag tycker det är bra.

– Er egen EU-parlamentariker Carl Schlyter, han verkar inte dela din beskrivning. Han kallar det ni har bestämt för fullständigt vettlöst. Och så skriver han: Vi har lovat att stoppa denna typ av lagstiftning. Många röster i EU-valet var influerade av dessa löften. Vem vet hur många i dagens höga opinionssiffror som litar på oss i dessa frågor och som tappar sin tro på politiker om vi sviker dom för maktens skull.

– Ja, det tycker jag är fullständigt orimligt att uttala sig på det sättet eftersom det är ett direktiv som vi förr eller senare ändå måste genomföra. Men jag tycker att det är okej att och bra att regeringen har hållit på det hela, men i någon form måste vi ju ändå genomföra det till slut.

– Enligt Schlyter hade ni inte tagit upp den här frågan i partistyrelsen innan ni gick med på kompromissen. Trots att det är en sån principiellt viktig fråga. Riksdagsgruppens ledare verkar ju inte heller ha varit informerad. Hur många var det som tog det här beslutet att göra upp med Socialdemokraterna?

– Soc.. Jag sa ju det förut.. att socialdemokraterna gick på vår reservation. Det krävs definitivt inte nån, nån, nåt beslut i någon partistyrelse…

– Det handlar ju om hur lång tid det här ska lagras då dom här.. om det ska vara sex månader eller två år.

– Det framgår inte exakt i den reservationen.

– Schlyter, han har ett principiellt resonemang här som han tycker är ett moraliskt resonemang. Han säger: Pengar, budget, lösningar… sånt kan man kompromissa om, men inte det fria och öppna samhällets grundprinciper. Där säger ryggraden stopp. Då ska man räta på den och säga nej. Han tycker att ni ska vägra att gå med på det här så länge det någonsin går.

– Ja men visst.. Ja, det tycker jag också vi ska göra. Men det går ju inte hur länge som helst.

– Varför går det inte längre än till valet?

– Ja, det har jag inte sagt. Det kanske… det är inte säkert att vi måste genomföra det här direkt efter valet. Men det är redan så att Sverige har fått rätt så grava anmärkningar av EU för att vi inte har genomfört det här, så att hur länge som helst går det inte att skjuta upp en sådan här fråga.

– De här frågorna prövas i olika instanser i EU och det dras och Carl Schlyters linje är ju då att man ska dra det här så länge det någonsin går i olika instanser.

– Ja. Det är fullt rimligt att dra på det så länge det går men det börjar ju närma sig den tiden redan. Det ju faktiskt så att regeringen har dragit på det här väldigt långt redan.

– Men är ni överens om det med Socialdemokraterna att ni ska dra ut på tiden så länge ni kan och sånt?

– I grunden så är det ju att Socialdemokraterna har gått på våran linje här, som innebär att vi är väl starkt kritiska till det här datalagringsdirektivet och som innebär att vi, den dag det genomförs, bara kommer att göra det i så liten utsträckning, alltså miniminivån för vad som gäller för det här direktivet.

– Men Thomas Bodströms beskrivning här är ju att efter valet ska ni införa direktivet och sen har han gått med på att uppgifterna ska lagras kortare tid men din beskrivning verkar vara att ni ska segdra så länge ni kan. Vad är ni överens om?

– Se på reservationen. Det är ju reservationen som gäller. Sen har då Thomas Bodström i och för sig haft en linje i media men om man ser till reservationen som han har skrivit på tillsammans med oss som stöd för Miljöpartiets motion så är det inte riktigt den beskrivningen.

– Vad säger den om när direktivet ska införas?

– Det står inte här.

– Vad anser du att ni är överens om där?

– Vi är överens om att vi är starkt kritiska till det här direktivet men vi är överens om också att nånstans också måste Sverige genomföra det här och att vi kommer att göra det i sinom tid men då kommer vi att göra det, anser jag, på den lägsta miniminivån som är möjligt där.

– Men vänta nu. Är Miljöpartiet och Thomas Bodström, Socialdemokraterna, överens om att ni är starkt kritiska mot ett direktiv som Thomas Bodström har varit med och hittat på?

– Ja, det innebär den här reservationen som han har skrivit på, ja. Svar Ja.

– Skulle Thomas Bodström om han satt bredvid dig nu ställa upp på att han var starkt kritisk till det här direktivet?

– Jag är åtminstone säker på att du skulle hålla med om det om du hade reservationen framför dig.

– Hålla med om vadå?

– Att den är en starkt kritisk hållning till det direktivet.

– Nu är det inte jag som ska regera utan det är Thomas Bodström. Alltså hur stor är er enighet om att…

– Ja, nu vet vi inte om Thomas Bodström ska regera. Han ska ju åka till USA tydligen efter valet.

– Ja, vad tycker du om det?

– Det får han väldigt gärna göra för mig. Det är inget problem.

– Varför tycker du att han ska försvinna?

– Nej, det tycker jag inte, men om han vill det så kan inte jag hindra det.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Transkription

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Prata och leka med orden kan han göra, hur mycket han vill.

  Det är efter ens handlingar man skall dömas.

  Miljöpartiet är lika ärliga som Centerpartiet (OBS IRONI). Det viktiga för Miljöpartiet är ”miljön” i alla sammanhang, oavsett vi människor lever i en demokrati eller totalitärt samhälle.

  Moder Natur bryr klarar sig alldeles utmärkt utan om Miljöpartiet och oss människor. Medans vi människor klarar oss inte utan att kunna ha förtroende för varandra. Misstro är fel väg att gå (LÄS FRA-LAGEN).

 2. Ping: Transkription « Then Piratska Argus | Rick Falkvinge (PP)

 3. Sabina skriver:

  Hade bestämt mig för att rösta på MP i kommande val. Nu sjönk de i mina ögon. Blir PP även i detta val. MP: Jäkla jycklare!

  • Olof Noaksson skriver:

   Sabina, jag känner igen det där.

   Men jag säger också tack för förtroendet! Jag lovar att PP är rätt val för dig som vill ha din integritet i behåll.

 4. Ping: Datalagringsdirektivet okonstitutionellt i Tyskland « Then Piratska Argus

 5. Ping: Ershags eskapader ~ Efterlysning: Klarspråk!

 6. Ping: Kappvändarpartiet « Word of Locrian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s