Vi bör kräva rättssäkerhet även i Israel

Palestinafrågan är känslig. Det är inte orimligt att anta att de allra flesta vill se en fredlig lösning på problematiken, men åsikterna går isär om hur. Piratpartiet bör inte ta ställning till om det skall vara enstatslösning eller tvåstatslösning eller det ena med det tredje, men vi bör ta ställning mot vad som hände på Ship to Gaza i morse.

Det handlar inte om hur Israel bör (re)agera när Hamas hittar på jävelskap, eller vilken fördelningspolitik de bör föra vis-a-vis Gazaremsan. Det handlar egentligen inte ens om att det dog folk på de där båtarna idag. Det handlar om att Israelisk militär sköt skarpt mot obeväpnade civila. Det är vad som spelar någon roll. De visste att dessa skepp var på ett humanitärt hjälpuppdrag, och att besättningen på samtliga skepp var obeväpnad. Huruvida någon viftade med kniv innan skottlossningen började är egentligen inte så viktigt; De israeliska insatsstyrkorna (och vem skickar insatsstyrkor och inte tulltjänstemän för att söka igenom ett civilt fartyg egentligen?) kunde ha laddat gummikulor, de kunde ha använt rökgranater, de kunde ha använt sina feta kampsportskills eller vad som helst. Men de beslutade, innan de gick in, att det var skarpladdat som gällde. Det tycker jag är övervåld, och det är något som vi måste kunna fördöma lika mycket på den internationella arenan, som i Sverige. Hade svensk polis skjutit skarpt mot människor som försökt ta sig in i ett karantänerat område med humanitärt bistånd hade det blivit ramaskri.

Idag skickade partiet ut ett pressmeddelande, där partiledningen försökte koppla ihop delar av det som hänt med informationspolitik. Det var smart, men större delen av pressmeddelandet kretsar kring censur av israelisk media. Det är naturligtvis något vi också bör vara emot, men en så begränsad kritik fick hela texten att verka lite lam. Jag anser att informationspolitiken kan kopplas till mer än bara informationsspridning – jag anser att den kan omfatta även israelisk militärs direkta ageranden.

Vi säger oss vara mot kollektiv bestraffning, mot avskaffning av oskuldspresumtionen och mot diskriminering. Jaa, vi gillar rättssäkerhet helt enkelt. Övervåld är inte rättssäkerhet. Att isolera en en hel befolkning från omvärlden bara för att en liten minoritet brutit mot reglerna, utan rättslig prövning, är inte heller särskilt rättssäkert för den delen. Vi har länge motsatt oss nätblockader, med motiveringen att avstängning av ett helt hushåll från nätet utan rättslig prövning, är som att stänga av en familj från vägnätet bara för att någon i huset anklagats för vårdslöshet i trafik. Gazaremsan har stängts av från sjöfarten för att några som bor där ägnat sig åt terrorism. Vi pirater gillar ju nätmetaforer, så jag tänker vara extra tydlig här: Att stänga av Gazaremsan från omvärlden, bara för att några av invånarna råkar vara terrorister, är värre än att stänga av en familj från nätet bara för att någon anklagats för fildelning. Att avstå från ett ställningstagande i den här frågan är inte bara omänskligt, det är djupt inkonsekvent med vår ideologi. Om någon frågar kommer jag därför säga att jag, i egenskap av pirat och på grund av piratideologin, tycker att det som hände på Ship to Gaza imorse, och blockaden av Gaza, är helt åt helvete förjävlig. Det tycker jag att andra pirater också bör göra.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vi bör kräva rättssäkerhet även i Israel

 1. Anders Troberg skriver:

  Jag har länge tyckt att PP borde lägga till mänskliga rättigheter till den officiella partiplattformen. Det är en naturlig del av de existerande frågorna, den är okontroversiell och den ger ett bredare parti.

 2. Ping: Anna Troberg » Ett fritt informationsflöde är folkrättens starkaste vapen

 3. Marco Baxemyr skriver:

  Oerhört välskrivet! Håller med till fullo.

 4. Tomas Gradin (M), Malmö skriver:

  ”Det handlar om att Israelisk militär sköt skarpt mot obeväpnade civila.”

  Hur vet du det? Du var där?

 5. Nicholas Miles skriver:

  http://dover.idf.il/IDF/English/News/today/10/05/3101.htm

  ”As a result of this life-threatening and violent activity, the naval soldiers who were equipped with paintball guns in order to avoid using live fire, were forced to change their original plans, using first their riot dispersal means, followed by live fire.”

  Israelerna har så klart satt sin egen lilla spinn på hur det hela gick till, men till och med de själva medger att besättningsmän på båten sköts till döds med skarp ammunition, av israeliska soldater.

 6. Tomas Gradin (M), Malmö skriver:

  Ja, men nu var poängen snarare ”obeväpnade” civila.

 7. Nicholas Miles skriver:

  Kedjor, rör och köksknivar är tekniskt sätt vapen, ja, men man får ju beakta att det var israeliska kommandosoldater som sattes in – det var inte praoeleven på det lokala postkontoret. Dessutom vet vi bara att vissa av aktivisterna gick i ”beväpnat” anfall mot israelerna – när soldaterna sedan besvarade med automateld hade de mycket väl kunnat träffa helt obeväpnade civilister, även om det går att diskutera vare sig det faktiskt hände eller inte.

  Det är lika illa som att polisen skulle skjuta in i en folkmassa under ett upplopp bara för att vissa av demonstranterna i den kastat sten och molotovs.

 8. Tomas Gradin (M), Malmö skriver:

  Eftersom varken du eller jag var på plats så har vi rimligen båda lika svårt att uttala oss om vad som egentligen hände (att israeliska soldater verkligen öppnade eld ifrågasätts inte ens av Israel).

  Skillnaden här är att jag följaktligen låter bli, samtidigt som du uttalar dig tvärsäkert om saken.

  Vore för övrigt intressant att höra din syn på Egyptens deltagande i den ”Israeliska” blockaden av Gaza.

 9. Nicholas Miles skriver:

  Mycket av det som hände är höljt i dunkel, ja, men det vi med någon form av säkerhet kan veta är att israelerna försätte sig i en situation där de kände sig nödgade att öppna eld på civila – helt i onödan. Det vänder jag mig mot.

  Vad gäller Egyptens delaktighet belägringen av Gaza, får jag väl påpeka att vem som verkställer blockaden inte ändrar på det faktum att oskyldiga Gazabor satts i utomhusfängelse utan någon rättslig prövning. Men visst bör vi kräva rättssäkerhet även i Egypten, om det var det du undrade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s