Sverigedemokraternas kulturfientlighet

Igår var det Sveriges nationaldag. Tydligen firades den på både det ena och andra sättet, vilket föranledde protester från Sverigedemokraterna, som tydligen bara vill att den skall firas på det ena sättet. De vill att deras definition av den ”svenska” kulturen skall stanna upp, frysas ned, och glasas in så att den inte längre utsätts för förändring och nya idéströmningar. Vidare tycker det att alla som kommer hit helt reservationslöst skall anpassa sig till denna stagnerade kultur. Det visar på ett förakt för nyskapande och öppensinnighet, en attityd som går stick i stäv med hur ett öppet samhälle borde vara.

I uppmaningen till svenska folket säger Jimmie Åkesson:

”Tyvärr verkar dock de mångkulturella inslagen i nationaldagsfirandet bara bli allt vanligare. Som ett första steg mot en långsiktig förändring  och för att sända ut en signal om att denna utveckling inte är önskvärd, uppmanar vi i år alla medborgare, som värnar tanken om att Sverige även i framtiden skall vara en svensk nation, där invandrare anpassar sig till den svenska kulturen istället för tvärtom, att bojkotta de mångkulturella nationaldagsfirandena.”

Mångkultur på nationaldagen skall bojkottas, alltså, eftersom kulturell mångfald tydligen inte är en del av det svenska kulturarvet, tydligen. Sverrarna vill alltså undvika diversifiering av svensk kultur, och istället gå mot en enorm likriktning, där gamla värderingar inte får ifrågasättas, och nya idéer skall avhysas. Det är en helt vansinnig attityd som kommer leda till en förlamande stagnation av samhällsutvecklingen, och en syn som är i grunden kulturfientlig. Att cementera fast kulturen skulle hindra nya idéströmningar från att växa fram, och lämna Sverige som ett socialt, politiskt och teknologiskt (och därigenom även ekonomiskt) efterblivet land. För att vara nationalister, så skulle Sverigedemokraterna vid makten vara rätt kassa på att värna om sin nation.

Deras idé om att alla invandrare reservationslöst skall anpassa sig till svenska sedvänjor är av samma anledning också den helt galen. When in Rome, do as the Romans do som det brukar heta på engelska. Men det är inte ett synsätt jag kan ställa bakom alls. Hade jag åkt till uttryckets antika Rom, hade jag definitivt inte ställt upp på slavhandeln och segregationen, och hade jag bosatt mig i dagens Rom hade jag definitivt inte ställt mig bakom förtrycket av romer och andra minoriteter. På samma sätt förväntar jag mig att invandrare som kommer till Sverige ifrågasätter våra förgivettagna sanningar, och tillför sina egna synsätt till vår kultur. Det är bara genom att ifrågasätta som man kan göra framsteg, och utan framsteg kan man bara gå bakåt.

Som pirat skulle jag därför vilja framföra motsatta tankesätt: Bojkotta inte mångfald, bejaka den! Var öppen för alla nya synsätt och idéer, och stäng inte dörrar bara för att något verkar lite för nytt. Piratpartiet går till val på en plattform av informationsfrihet och deltagarkultur – vi kommer alltid att verka för ett öppet samhälle som bejakar mångfald och nya idéer, och som inte är räds för att bli berikat av nya världsbilder, oavsett vilket land de råkar komma ifrån. Vi tycker att kulturella normer och världsåskådningar skall bedömas på sina meriter, inte sina nationaliteter. Vi är det parti som mest verkar för fri och öppen kommunikation av idéer och ideal, den rörelse som mest främjar den fria spridningen av kultur och information oavsett geografisk härkomst.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sverigedemokraternas kulturfientlighet

 1. Laszlo Donat skriver:

  Nationen lever i språket! Språket förändrar sig kontinuerligt liksom vanor och kulturella uttryck! Internets genombrott gör att vi kommer att tala någon sorts engelska hela jorden över! Människor har nästan samma DNA oavsett nationalitet! Ingen människa är bättre eller sämre p.g.a. grupptillhörighet!
  Och förövrigt rösta på Piratpartiet!

 2. wertigon skriver:

  Vet inte om jag helt håller med…

  Jag är för öppenheten och mångkulturen men tycker samtidigt att det finns en del svenska ”traditioner” värda att bevara (som ex. det mycket mysiga Luciafirandet). Jag anser även att invandrare bör anpassa sig till det svenska samhället i viss mån, ex. lära sig prata svenska om man bor i Sverige. Man anpassar sig dit man flyttar helt enkelt. Att begära att ett helt samhälle gör stora förändringar bara för just dina behov är bara korkat, det säger sig självt.

  Däremot har jag ingenting emot att man firar en högtid på ett annorlunda sätt, vill man fira jul med jordgubbstårta och färskpotatis samtidigt som man lovprisar Allah och ersätter granen med en buddhastaty så är det helt upp till en själv. Det är inte sättet jag vill fira, men om det funkar för dig så be my guest… 🙂

 3. TheFifthColon skriver:

  Sverigedemokraterna vill inte att människor ska ha sin rätt att utöva sin yttrandefrihet och fira nationaldagen som de känner för det. Partiet är mer oseriöst än något annat parti någonsin – inklusive Kalle Anka partiet.

  Jag tycker inte Sverigedemokraterna ska få lov ha Sverige i sitt partinamn därför att det är inte vad definitionen Sverige ska kopplas ihop med – dvs smygrasistjävlar i slips.

 4. Ping: Rädslans genealogi, eller: Är Kalle Anka svensk nu? | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s