Piratpartiet bör inte hosta wikileaks

Anna Troberg frontade nyligen ett utspel om att Piratpartiet erbjuder serverplats åt Wikileaks. Jag tycker det är en lite oansvarig ståndpunkt. Piratpartiet är ett växande politiskt parti med mandat i EU-parlamentet, och som gör anspråk på en vågmästarroll i riksdagen. Vi är redan idag en politisk maktfaktor, och kommer bara att växa under den närmsta framtiden. Wikileaks är ett medium som skall granska makthavare utan att ha på sig partipolitiska glasögon, men genom att hosta deras verksamhet skulle vi försätta dem i beroendeställning till oss. Det skulle allvarligt undergräva Wikileaks neutralitet och legitimitet. Ja, i en trängd situation vore det kanske bättre att vi tillfälligt  hjälpte dem, som en nödlösning, än att sajten stängs ned, men att implementera den lösningen långsiktigt skulle kunna vara förödande för förtroendet för både sajten och oss själva. Folk måste kunna lita på att de kommer publicera material om de hittar skit på toppar inom Piratpartiet, precis som de måste veta att vi pirater inte försöker linda en av världens viktigaste granskande medier runt lillfingret.

Vi pirater har uttryckt mycket ilska och upprördhet över jäv och kohandel inom etablissemanget, låt oss då inte själva bidra till det. Håll gärna dörren öppen till Wikileaks i en nödsituation, men låt dem för guds skull inte hamna i beroendeställning till oss. Makt korrumperar, så lämna makten över Wikileaks drift till någon som inte kan missbruka den.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Piratpartiet bör inte hosta wikileaks

 1. Mikke skriver:

  Jag tror att precis som du beskriver så är detta ett uttryck för att vi inte drar oss för att hosta även WL vid ett akutläge. Ett längre samarbete skulle säkerligen visa sej ofördelaktigt för båda parter / Mikke

 2. Kalle Vedin skriver:

  Wikileaks har många olika organisationer som -samtidigt- hostar dem. Om en av dem försvinner eller hotar med något så kommer det inte att påverka dem så mycket, tror jag bestämt.

  Det finns alltså bara fördelar med att ytterligare en aktör väljer att bidra med bandbredd.

 3. Ping: Tweets that mention Piratpartiet bör inte hosta wikileaks « Then Piratska Argus -- Topsy.com

 4. janrume skriver:

  Bra skrivet

 5. Peter Andersson skriver:

  Det är ju faktiskt ännu så länge bara ett erbjudande av typen ”Hej Snövit – jag kan tänka mig att gifta mig med dig om du riskerar att utvisas ur landet av den elaka styvmodern”.

 6. Grå skriver:

  Men jösses, vi tvingar ju dem inte att anta erbjudandet. Det är helt upp till Wikileaks om de vill anta det eller inte.

 7. stroll skriver:

  Du har en klar poäng. Däremot tycker jag absolut vi kan hosta dem under kort tid om det är så att deras uppkopplingar stängs ner efter påtryckningar från politiskt håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s