Barnporrlagen är rättsosäker

Emma Opassande frågade för en tid sedan om det fanns något alternativt begrepp till ”morallagstiftning” att beskriva den nya barnporrlagen med. Jag kan se poängen för att som pirat inte luta sig alltför mycket mot (anti)moral-retorik, eftersom vi inte vill bli placerade på höger-vänster-skalan. Jag skulle därför vilja lansera ett annat adjektiv att beskriva lagen med: den är rättsosäker. Både barnporrlagen och rättssäkerheten är heta begrepp nu efter att manifestet släppts, och det senare är något som ligger väldigt nära hjärtat av vår ideologi.

Efter att piratpartiet släppte sitt valmanifest igår natt har vi fått gott genomslag i gammelmedia, och på knuffs förstasida dominerar vi. Lite otippat verkar Piratpartiets inställning till den nya barnporrlagen slagit an på en sträng hos de traditionella medierna, för det är en av de frågor som lyfts mest just. Jag blev lite förvånad själv, över att till och med DN skrev väl om oss. Kanske är det så att de själva inte gillar den nya barnporrlagen, och vill därför ta tillfället i akt att lyfta en politisk aktör som vill riva upp den, när vi nu dyker upp. I varje fall, så är den andra frågan som också lyfts mest integritet och rättssäkerhet. Våra åsikter om patent och upphovsrätt behandlas mest som bisaker. Det förefaller därför att vi har störst chans att nå genomslag i den offentliga debatten genom att lyfta barnporrlagen och rättsstaten och koppla ihop de två i vår retorik. Underskatta aldrig mediers förmåga att projicera sina värderingar och förhoppningar – när de säger att piratpartiet vill göra barnporrlagen till valfråga, betyder det att de vill att PP skall (vilja) göra barnporrlagen till valfråga. Eftersom vi verkar överens om sakfrågan, ser jag bara fördelar i att gå dem till mötes. Glöm för all del inte bort fildelnings- och patentfrågorna, men underskatta för guds skull inte barnporrlagens potential.

En annan anledning till att vi bör tackla barnporrlagen från ett rättssäkerhetsperspektiv och inte som ”morallag” är att vi inte skall ha någon åsikt om morallagar. Vi vill bli ett vågmästarparti, och tar därmed inte ställning i traditionella höger-vänster-frågor. Realpolitiskt sett är morallag dålig piratretorik därför att det är klassisk borgerlig retorik. Nog kan vänsterfolk motsätta sig dem också, men i den offentliga debatten är det oftast borgare som angriper lagstiftning genom att kalla den moralistisk. Skulle vi då plocka upp samma retorik riskerar vi därför att alienera vänsterväljare på grund av något så banalt som ordval. Det finns dock en ideologisk dimension också: Motstånd till morallagar är progressivt, eller i varje fall okonservativt. Jag vet att konservatism inte har särskilt hög aktning här i Sverige, men till syvende och sist är det en ideologi som har mycket gemensamt med piratideologin. Som parti och rörelse består vi inte bara av marxister och klassiska liberaler, utan det finns även många konservativa som sympatiserar med oss för att vi upprätthåller de gamla upplysningsidealen; yttrandefriheten och offentlighetsprincipen uppfanns ju inte direkt igår. Vågmästarstrategiskt finns det alltså inga skäl att lägga retoriska hinder för en värdekonservativ. Vi skall, under den närmsta framtiden åtminstone, inte lägga oss i införselkvoter, föräldradagar, snusförbud eller punktskatter på transfetter, trots att de kan tolkas som morallagar. Parlamentarisk amoral är helt enkelt inte piratpolitik.

Slutligen tänkte jag utveckla lite kring varför den nya barnporrlagen är rättsosäker. Jag har själv inte läst lagtexten, men går den att tolka så långtgående som manifestet gör gällande finns det ett uppenbart problem: Den går inte att upprätthålla. Det finns helt enkelt inte några som helst möjligheter för polisen att fängsla de 100% av befolkningen som brutit mot den, inte minst därför att polisen själva tillhör den delen. Med andra ord lämnas det åt ordningsmakten att verkställa lagen efter eget godtycke, vilket innebär att vi i princip gett polisväsendet fria händer att arrestera vem de vill när som helst, så länge de lyckas snoka rätt på personens fotoalbum eller dylikt. Kombinerat med dels FRA-lagen, men framför allt lagen om hemliga tvångsmedel kan konsekvenserna bli ödesdigra. Eftersom polisen får avlyssna vem som helst som råkar ha kontakt med en person misstänkt för brott, innebär det att de bara kan plocka fram alla misstänkta grova brottslingar och kasta ut ett nät över alla deras bekantskapskretsar och leta efter olagliga familjealbum. Därtill lär polisen hitta ytterligare personer de kan misstänka för grov brottslighet vilket gör att de kan kasta ut ett ännu större nät. I slutändan innebär det här får tillgång till hållhakar i form av bevisning kring ”barnporrbrott” på en enorm mängd svenskar, som kan tillämpas helt godtyckligt. Än så länge har vi bara sett en oskyldig serietidningsöversättare drabbas, men vad händer när den där riksdagsmannen som inte bränt sina fotoalbum röstar för nedskärningar inom polisväsendet?

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att Piratpartiet har mycket att vinna på att än mer tydligt driva barnporrfrågan i valrörelsen, och jobba för att koppla ihop den med rättssäkerhetsaspekten av vår ideologi. Med datalagringsdirektivet och TPB-rättegången uppskjutna till efter valet verkar det som att vi måste skapa våra egna rubriker, och då gäller det att vara uppmärksam vad media vill höra. Därtill följer att vi inte kan vara emot den nya barnporrlagen bara för att den är moralistisk, av vågmästarstrategiska skäl. Vi skall inte ta strid mot konservatism mer än vi skall ta strid mot liberalism eller socialism, och vi har allt att vinna på att lyfta rättssäkerhetsaspekten i den här frågan.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Retorik, Riksdagsvalet 2010. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Barnporrlagen är rättsosäker

 1. Ping: Then Piratska Argus: Barnporrlagen är rättsosäker | Piratkopiering

 2. Christer skriver:

  Tack för att du gör en poäng av att det är det att lagar är rättsosäkra, och inte att de är moralistiska, som är Piratpartiets fokus.

  Du har väldigt liten fontstorlek, för mig personligen är det trivialt att öka den i webbläsaren men alla kanske inte kan göra det lika enkelt/vet hur man gör det.

 3. Nicholas Miles skriver:

  Tackar som tackar =)

  Fontstorleken skulle jag åtgärda om jag kunde, men det är mina medbloggare som har hand om de tekniska. Jag skall peta på dem och se om de kan göra något…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s