Om vågmästarstrategin

Mab gästbloggar på Sagor från Livbåten och skriver bra om vågmästarstrategin. Han påpekar att synen på blockbildningen i riksdagen som den förmedlar är förlegad, och jag kan bara hålla med. Blockbildningen är ingenting jag tror kommer att cementeras mer på sikt, av rent partisstrategiska skäl. På den borgerliga kanten, kommer Moderaterna förmodligen fortsätta att kanibalisera på de små allianspartierna, och behöver bara nämna orden ”egen majoritet” för att damsuga dem på taktikröster. Det i sin tur lär leda till att KD (och kanske C) trillar ur riksdagen, vilket gör att många av deras väljare stödröstar på M för att inte ”kasta bort sin röst” och hålla de rödgröna från makten, och därmed lösgör FP från alliansen. Eller också blir det inte alls så och alliansen fortsätter se ut som den gör nu, vilket i rent praktisk bemärkelse innebär att tvåpartistaten uteblir. Samma resonemang kan appliceras på de rödgröna.

Han föreslår att PP istället för att ta blockpolitiken för given, bör satsa på att skapa en minoritetsregering bestående av mittenpartier (där PP inte ingår som regeringsunderlag), vilket också det låter som ett utmärkt förslag. Det ger oss större möjlighet att bredda vår informationspolitik, och ger oss eventuellt möjlighet att belysa de små skillnaderna mellan blocken, eftersom PP då kan lägga en ”mittenskuggbudget” som lägger sig mellan blockens budgetförslag. Det gör också att vi inte behöver oroa oss för att SD sätter käppar i hjulet för vår vågmästarstrategi.

Ett gott förslag således, som jag helt ställer mig bakom.

Annonser
Det här inlägget postades i Ministerpost 2030, Piratpartiet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Om vågmästarstrategin

 1. Anders Troberg skriver:

  Ärligt talat, så tror jag inte att det ligger inom vår makt att så fundamentalt ändra blocksystemet, som är så hårt cementerat i det svenska politiska systemet.

  Ibland får man helt enkelt spela med de kort man fått, istället för de kort man önskade att man hade.

 2. takeo skriver:

  Idén är lockande.
  Finns det ingen svenskpolitik-simulator som man kan prova detta på 🙂

 3. Nicholas Miles skriver:

  Alliansen bildades bara för några år sedan, mellan 2002 och 2006, och de rödgröna är ännu yngre, så att så särskilt cementerad är blockpolitiken verkligen inte. Lite google-fu avslöjar att det är mindre än tio år sedan hela riksdagen var ett virrvarr partier villiga att göra upp över blockgränserna. http://www.dn.se/nyheter/politik/centern-stoppade-brackligt-bygge-1.116822

  Skulle det vara så att blocken insisterar på att fortsätta på den inslagna banan, jaa, då får väl den gamla vågmästarstrategin fungera som plan B, men vår utgångspunkt bör vara att bilda en mittenregering.

  takeo: Vi lär ju komma in i lokala församlingar innan vi kommer in i riksdagen, så vi får väl simulera det i landets olika kommun- och landstingsfullmäktige.

 4. Ping: Dags för en ny mitt i svensk politik? | Sagor från livbåten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s