Den gregorianska kalendern är dålig

Stefan Flod skriver bra om Piratpartiets behov av förnyelse, och om hur Ung Pirat kan agera blåslampa på den fronten. I början på nästa år är det både förbundskongress för UP och årsmöte för PP. Jag håller därför på att tänka på lite sakområden man skulle kunna motionera om. Motionerna behöver inte nödvändigtvis gå igenom då, utan är mer tänkta att skapa debatt för att på så sätt kunna mogna lagom till 2012. En motion som jag sitter och filar på nu handlar om en övergång från den gregorianska kalender vi använder nu, till den mycket bättre holocena kalendern. Jag har slängt upp en padda där den som vill gärna får vara med och bidra och skriva under. I nuläget ser motionen ut ungefär såhär:

Syfte och bakgrund
Det nuvarande systemet för att bestämma årtal är baserat på Kristi presumtiva födelse (utifrån beräkningar gjorda av Påve Gregorius XIII). Förutom att detta utgör en kränking av separationen mellan kyrka och stat, leder det också till matematiska komplikationer vid beräkning av tidsperioder över födelsegränsen. Att behöva tänka i negativa tal i sammanhang före Kristi födelse är kontraintuitivt, och att göra beräkningar över gränsen till eKr är onödigt komplicerat. Därtill kommer komplikationen att systemet saknar ett år noll.

Sammantaget gör detta systemet krångligt och svåranvänt, och motverkar dessutom statsapparatens sekularisering.

Ett inom vetenskapliga kretsar allmänt vedertaget system HE-systemet. HE står för Holocene Era, och baserar sig på den beräknade startpunkten för männsklig civilsation. Dess år Noll är placerat 10’000 år innan år 1 eKr, vilket gör att historiska årtal från de senaste 2010 åren kan uttryckas i HE genom att addera 10’000. Dagens årtal kan utryckas i HE genom att bara sätta en etta framför (2011 blir således 12011). Detta gör systemet intuitivt och lätt att använda.

Man måste dock ha förståelse för att det nuvarande systemet är djupt rotat, och att bara växla över till det nya hux flux skulle skapa en del problem. Däremot kan det läras ut i skolan, med kravet att eleverna skall kunna dels dagens system, dels HE-systemet.

Wikipedia om HE-kalendern: http://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_Era
Motionstext
Vi yrkar
att Ung Pirat deklarerar som sin mening att den svenska läroplanen skall utformas så
att eleverna får likvärdig undervisning i den gregorianska kalendern och den holocena kalendern, samt
att eleverna skall kunna använda den holocena kalendern i samma utsträckning som den gregorianska.
att svenska myndigheter i sina utfärdade dokument även inkluderar årtal efter HE-systemet
att Ung Pirat i sina utfärdade dokument även inkluderar årtal efter HE-systemet
att Ung Pirat skall ha som politisk ståndpunkt, att Sverige skall eftersträva en långsiktig övergång till HE-systemet över en 150-årsperiod.

Annonser
Det här inlägget postades i Ministerpost 2030, Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Den gregorianska kalendern är dålig

 1. infallsvinkel skriver:

  Jag vill lägga till ett par ”att-satser” när vi ändå håller på…

  Varför inte göra om systemet med timmar, minuter och sekunder också.

  …att införa ett tidssystemet baserat på decimalsystemet.

  Dessutom tycker jag att adjektiv är väldigt abstrakta. Dessutom används de ofta olika av olika personer. Detta bidrar till en oklarhet i språket.

  …att avskaffa adjektivet i svenska språket.

 2. Nicholas Miles skriver:

  Att ändra den tid en sekund utgör, innebär att vi även skulle få omdefiniera ljusets hastighet, och som konsekvens det metriska systemets längdenheter. En meter är nämligen definierad som det avstånd ljus hinner färdas under en viss bråkdels sekund i vakuum. I längden skulle ditt förslag innebära en total omstrukturering av hela SI-systemet. Kontrastera detta med att appendera en etta framför samtida årtal.

  Det skulle så klart gå att göra som du föreslår i din första att-sats, men det kräver mer arbete än förslaget i motionen – inte minst eftersom motionen presenterar ett färdigt förslag på alternativ till den gregorianska kalendern, medan du inte definierat hur långa dessa decimalbaserade tidsenheter skulle vara – men då får du skriva din egen motion.

  Vad svenska språket beträffar, så är det inget som skall regleras politiskt.

  Jag förstår så klart att du inte var seriös, men din jämförelse är en halmdocka.

  • Anonym fegis skriver:

   Själv tyckte jag Infallsvinkels kommentar verkade vettig i sammanhanget. Men det kan säkert också ses som en halmdocka.

 3. johan skriver:

  Nog verkar det vara ett bra mycket bättre kalendersystem. Lätt att räkna om till den gregorianska, samtidigt som funktionen är logisk och saknar direkt koppling till en religion. Me likes.

 4. viktualiebroder skriver:

  Eftersom du inte nämner den lägger jag en länk till den franska revolutionskalendern också

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Franska_revolutionskalendern

  Den hade ju vissa brister som att veckan hade tio dagar, vilket stämmer dåligt med människans biologiska behov av vilodagar lite då och då.

 5. Anders Troberg skriver:

  ”Därtill kommer komplikationen att systemet saknar ett år noll.”

  Det där är en vanlig missuppfattning. Den Gregorianska kalendern har inget år noll, men Sverige använder ISO-8601, som i och för sig är baserad på den Gregorianska kalendern efter 1582, men som innan dess kan skilja sig från den, och som dessutom har ett år 0.

  Det logiska är väl snarast att behålla sekund som SI-enhet, och sedan bara lägga på prefix, typ ks, Ms, Gs, TS osv.

  Perosnligen tycker jag dock att den första saken som måste göras med tideräkningen är att avskaffa styggelsen sommartid. Den var kanske bra förr i vissa länder när man inte hade elektriskt ljus och hade få klockor, men med våra ljusa sommarnätter, elektriskt ljus och massor av klockor (varenda jäkla pryl idag har en klocka, bil, TV, mikrovågsugn, dator, telefon, värmepanna, DVD-spelare osv). Den fyller ingen funktion och den orsakar merarbete.

 6. minata skriver:

  På min hemsida använder jag i praktiken revolutionskalendern (se viktualiebroder ovan)
  Fast hos mig: Den Tebordska Kalendern.

  I dag: 27 Vendemiaire CCXIX (Visornas hemsida)

  Läs mer här:
  http://runeberg.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=52

 7. minata skriver:

  Här kan du se Den Tebordska Kalendern:

  http://www.dagensvisa.com/minata/

  Dagens visa:

  Hitler has only got one ball

 8. medundersåte skriver:

  Men HE-systemet grundas ju i så fall också på Kristi födelse, det försöker bara gömma undan detta faktum på samma sätt som när man pratar om vår tideräkning/common era. Och varför skall statsapparaten sekulariseras? Det är enligt min mening betydligt viktigare att avpolitisera den. Att staten styrs av politiska partier och deras ideologier är ett stort problem. Och är den kristna tanken att staten ska grundas på människors kärlek och gemensamma strävan verkligen så mycket sämre än en som grundas på geografi och etnicitet som dagens nationalstater?

 9. Alexander skriver:

  ”Ett inom vetenskapliga kretsar allmänt vedertaget system HE-systemet. ”

  Vad menar du med det här? Att HE-systemet används i större utsträckning än det gregeorianska i vetenskapliga kretsar? Det tror jag inte på. Jag tror du har fel, det är det gregorianska som används mest.

  Det här är en ogenomtänkt för att inte säga urbota dum motion.

 10. harfagre skriver:

  Well besides the roads, irrigation, sanitation, security, public health care, the wine and the aqueduct… what has the [Gregorian calendar] EVER done for us?!

 11. Nicholas Miles skriver:

  Alexander: Med vedertagen menar jag inte att de använder den mer än den gregorianska, men att de accepterar den som legitim. För övrigt kan din mamma vara ogenomtänkt och dum.

  Viktualiebrodern, minata m fl: Revolutionskalendern är intressant, men den har sina egna komplikationer. Jag tycker det är bra med tidsenheter som baserar sig på astronomiska fenomen – det skulle ju vara märkligt om vi inte hade dygn som var anpassade efter jordens rotation runt sin egen axel – och då kan många av aspekterna i den revolutionära kalendern förefalla godtyckliga. Att vår nuvarande kalender också är ett jäkla hopkok är en annan sak…

  Medundersåte: På vilket sätt utgår man från Kristi födelse genom att förlägga år noll för tideräkningen för 12’000 år sedan? Vad gäller statens styre så tycker jag att folkvälde är ett rätt bra statsskick, och staten skall vara sekulär därför att religionen är en människas privata angelägenhet.

  Anders Troberg: Intressant. Innebär det alltså att vi har en kalender som löper i stort sett ”parallellt” med den gregorianska ner till år ett, men som innan dess ”förskjuts” genom år noll? Dvs. alla årtal f.Kr. i ISO-8601 ligger ett år efter de gregorianska?

  Vad sommartid beträffar, så kan jag inte tala för någon annan, men jag råkar gilla solljus =P

  • medundersåte skriver:

   Varför just 10000 år innan år 1 e.Kr som år 0? Varför inte 7654 eller 9862? Det är tydligt att det är Kristi födelse som är utgångspunkten. Idag råder väl snarare politikervälde (oligarki) än folkvälde. Man kan inte rösta på något annat än politiska partier, exempelvis så kan man inte ge sin röst för att kungen ska styra riket. Valmöjligheterna är ytterst begränsade eftersom politikerna monopoliserat rikets styrelse. Åtminstone dagens stat sysslar väldigt mycket med människors privata angelägenheter, så varför ska just religionen vara undantagen?

   • Tomas Kronvall skriver:

    HE-kalendern utgår ifrån en geologisk händelse, som inträffade för ungefär 12k år sedan. Det är antagligen tämligen omöjligt att exakt bestämma vilket år den halocena eran började, så det finns ett visst godtycke i placerandet av nollpunkten, det är sant. Men samma typ av godtycke finns i det gregorianska kalendern – det är vida bestritt om Jesus Josefsson föddes (under förutsättning att han faktiskt existerade) vid vår tideräknings början eller inte.

    Att med detta i åtanke placera HE-kalenderns nollpunkt 10k år innan vår nuvarande kalenders är mer en eftergift för bekvämlighet (inom osäkerhetsmarginalen, märk väl) än ett fortsatt erkännande av Kristus överhöghet som Guds Son.

 12. Martin Norbäck skriver:

  Du menar alltså att vi ska överge ett tideräkningssystem som använts under hela vår moderna civilisation eftersom det råkar basera sig på tidpunkten för Jesus födelse?

  Visst är systemet inte utan brister, men vad hjälper det att addera 10000 till alla årtal? Argument som att det är lättare att räkna om man slipper negativa årtal låter ungefär som att bestämma att pi=3 för att det är lättare att räkna med…det är grundskolekunskap att räkna med negativa tal.

  Att Gregorianska kalendern saknar ett år 0 löser man enkelt genom att helt enkelt använda ISO 8601, år 1 fkr är år 0, år 2 fkr är år -1, osv.

  Det låter helt enkelt löjeväckande att man i dokument skulle behöva ange datum ungefär så här: 21 oktober 2010 (12010 HE). Det blir krångligare, och hjälper inte ett dyft.

  Vad gäller sommartid håller jag helt med, onödig uppfinning som bara ställer till det.

 13. medundersåte skriver:

  Tomas Kronvall: Det finns många icke-kristna samhällen som använder och har använt den kristna tideräkningen utan att se det som någon slags trosbekännelse. Uppenbarligen så har man ansett att Jesus Kristus var tillräckligt viktig för att låta kalendern börja med hans födelse, jag förstår inte varför detta anses vara så problematiskt. Visst kan det sägas vara godtyckligt på flera olika sätt, men HE-kalendern har exakt samma problem som kombinerat med att nästan ingen använder den gör den underlägsen den kristna i jämförelse.

  • Tomas Kronvall skriver:

   Eh…njae. De icke-kristna samhällen som använder vår tideräkning gör det snarare för att det är vettigt att ha en dylik globalt synkroniserad än för att de anser Jesus vara viktig.

   Men du sätter fingret på en vettig poäng. Att använda en tideräkning som anses utgå från Jesus är att implicit erkänna honom som en viktig figur. Det motionsskrivarna vill ersätta det med är ett ungefärligt startdatum för mänsklig civilisation – och jag kan hålla med om att det är en vettigare utgångspunkt.

   Även om jag anser att vi gått in i antropocen, och att en tideräkning baserad på halocen, den föregående eran, därmed känns något överspelad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s