EU kukar upp offentlighetsprincipen

Via HAX ser jag att EU-maskineriet nu spottat ut ytterligare en massa dumheter, och att Sveriges regering bara tackat och tagit emot. Denna gång handlar det om den svenska offentlighetsprincipen, som alltså skall undergrävas och urholkas. Det där med statens transparens är tydligen för jobbigt. Mer exakt heter det att

”Säkerhetsregler för klassificerade handlingar i EU ska också gälla för svenska myndigheter. Uppgifter som klassats att vara till ”endast ringa men” för EU ska inte lämnas ut. Det har regeringen gått med på. Riksdagen får kanske ta ställning.”

En sådan utveckling vore förstås förskräcklig. Vår offentlighetsprincip har varit the envy of the world, i alla fall dess demokratiskt sinnade delar, i över tvåhundra år. Vår offentlighetsprincip är den äldsta och en av de mest långtgående i världen, och nu vill alltså EU komma och pissa på den. Detta känns som en solklar fråga för Piratpartiet att ta tag i, men jag undrar hur man driver frågan rent konkret. På EU-nivå kan vi förstås bara säga att parlamentet borde rösta bort såna dumheter, men på riksnivå är det knepigare. Offentlighetsprincipen är ju redan inskriven i grundlagen, och mycket längre än så kan man ju inte gå – vi kan ju inte gärna bara skriva in den en gång till.

Nej, frågan är om inte problemet egentligen är att vi saknar grundlagsskydd i det här landet. Om Sverige hade en grundlag värd mer än pappret den är skriven på, skulle vi inte behöva bekymra oss om att regeringen skall börja tramsa på det här sättet. Kanske det är dags för en ny regeringsform…

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till EU kukar upp offentlighetsprincipen

 1. Thomas skriver:

  ”Offentlighetsprincipen är ju redan inskriven i grundlagen, och mycket längre än så kan man ju inte gå – vi kan ju inte gärna bara skriva in den en gång till.”

  Jo, på sätt och vis kan Sverige det, vi kan helt enkelt se till att grundlagen börjar trumfa vanliga lagar. En konstitutionsdomstol t.ex..

  Som jag har förstått det hela så är det för tillfället fritt fall att stifta lagar som motsäger grundlagarna. Så som Brevhemligheten (och andra demokratiska grundpelare) mot FRA-lagen.

 2. Nicholas Miles skriver:

  Yes, det stämmer. Jag har också börjat tänka i banor kring att införa en konstitutionsdomstol, men frågan är hur den bör tillsättas. Direktval kan skapa problem, om man vill försäkra sig om att det är kompetenta jurister som hamnar i den och att bara låta riksdagen utse den skulle ju i princip göra institutionen meningslös. I USA löser de problemet genom att låta presidenten (alltså en separat instans) nominera högsta domare, medan Senaten godkänner eller förkastar nomineringarna, men eftersom den svenska regeringschefen är utsedd av riksdagen och vår statschef inte är folkvald, vet jag inte riktigt hur man skulle kunna införa ett liknande förfarande.

 3. Thomas skriver:

  En ide so just slog mig, totalt oraffinerad och ogenomtänkt, är ett jurysystem.
  Vi utbildar en del jurister i Sverige. En del väljer att doktorera i ämnet. Varför inte helt enkelt låta dessa, som en del av deras belöning/med titel kommer ansvar, vara med och ta beslut, antingen direkt om lagars giltighet gentemot grundlagen, eller som en granskande enhet som väljer ut vilka som ska ha domartitlarna i denna domstol.
  Blir lite som ett wildcard, men också en maktfaktor som inte inte består mellan olika beslut.

 4. Nicholas Miles skriver:

  Problemet med det är att det skulle politisera hela den svenska juristutbildningen. Helt plötsligt skulle juridikproffesorer ha politiska incitament för att vara lite snällare mot de studenter som tycker som de, och hårdare mot de som inte gör det. Risken är att juristubildningen på sikt skulle förvandlas till en institution för inbördes beundran, där proffesorerna bara låter personer med rätt åsikter doktorera, för att se till att just deras åsikter företräds i det hypotetiska doktorandrådet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s