Principprogram whatever punkt noll

I höst håller Piratpartiet Piratpartiets höstmöte. Då ska partiet förmodligen göra en massa bra saker som jag inte bryr mig om, men av särskilt intresse är en förmodad proposition om Principprogram Whatever punkt Noll, dvs det nya principprogrammet. Tanken är att höstmötet spikar formen (rubriksättning, layout, etc) på det nya principprogrammet, och sedan använder Ung Pirats politiska konferens som går av stapeln i slutet av november som remissinstans. Det är åsm.

Piratpartiet har ju länge dragits med problemet att vi inte kunnat uppdatera vårt principprogram. Lägger någon en motion på ett medlemsmöte heter det att förslaget inte är förankrat, och försöker någon prata förändring mellan medlemsmötena, så blir man snabbt informerad om att detta är fel forum och att man borde skriva en motion om saken istället. Det har med andra ord saknats en plattform från vilken medlemmar kan driva nya politiska frågor internt, vilket förfarandet med denna politiska konferens förhoppningsvis råder bot på.

För att det inte ska gå som med valmanifesten 2010, där alla väntade på att någon annan skulle göra något tills det var dags för inlämning och ett dussin personer fick skriva ihop något själva på ett dygn, har jag slängt upp en padda där man kan plita ner tankar och förslag till den politiska konferensen. Paddan finns på http://piratenpad.de/UPpolkon2011.

Tanken är att vem som helst som känner för det kan gå in och peta i andra texter eller börja på något eget. Jag uppmuntrar alla med idéer att gå in och klottra lite, även om det bara är lite lösa tankar. Min förhoppning är att vi kan klustra fram förslag på det här sättet, så man behöver absolut inte sätta sig och skriva en hel motion med en gång.

För närvarande finns utkast på motioner om att avskaffa juridiskt kön, revidera lagen om hets mot folkgrupp, förbjuda tvångssterliseringar, reformera betygssättningssystemet och skolfinansieringen (No Child Left Behind style), ge permanent uppehållstillstånd till utbytesstudenter, samt ta ställning för självklara grejer som vi inte tänker kompromissa bort i en vågmästarroll. Därtill finns början på ett utkast till en Internet Bill of Rights.

Man får gärna gå in och pilla i andras texter och komma med synpunkter på deras förslag. Jag ser hellre att vi kan bygga så mycket konsensus som möjligt nu, så att folk inte behöver stå och träta så länge på själva konferensen.

Lets do this.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s