Integritetsskatt och Operant betingning

Anna Troberg bloggar om att se intrång i privatlivet som en procentsats, närmare bestämt som en integritetsskatt. Jag gillar idén skarpt, och kommer direkt att tänka på hur tydligt kvantifierade resultat kan användas för operant betingning.

För den som inte vet vad det betyder, så innebär operant betingning ungefär att man ger direkta, kvantifierbara belöningar för aktiva val eller tydligt visar hur de insatserna gör att man anvancerar mot ett mål genom att skapa ett transparent så kallat belöningsschema. Typ. Jag vet inte om jag fått några beteendevetare att gråta med den bastardiserade förklaringen, så vill man ha en något mer utförlig (och betydligt mer lättbegriplig) förklaring rekommenderar jag att man tar ett par minuter att titta på Extra Credits synpunkter på saken.

Jag tänker mig att operant betingning med kan vara ett smart sätt att både höja moralen i piratrörelsen, och att få väljarnas intresse. Tänker man efter lite blir det klart att andra partier redan drar nytta av denna metod, även om de kanske inte gör det medvetet. Moderaterna tyckte uppenbarligen inte att skatterna var låga nog efter att regeringens mandat löpte ut 2010, eftersom de fortfarande pratar om att sänka dem mer. Trots det var det ingen som såg Reinfeldts regeringstid 2006-2010 som ett misslyckande (för moderaterna) bara för att skatterna inte var så låga som de ville ha dem när det var dags för nytt riksdagsval. Anledningen ter sig tämligen uppenbar: Moderaterna kunde fortfarande peka på fyra (?) jobbskatteavdrag och säga ”nej, vi kom inte hela vägen, men vi kan bevisa att vi kom en bit, och vi kommer fortsätta på samma väg”. Femtusen mer i plånboken om tjugo år kanske inte lockar så många väljare när mandatperioden är så mycket kortare, men tusen spänn mer i plånboken på fyra år? Ja, då kan man uppenbarligen vinna ett riksdagsval. Plånbokspolitiken fungerar därför att den leder till kvantifierbara resultat, och när resultaten är positiva leder det till förutsebara belöningsscheman.

Problemet för Piratpartiet, i varje fall när det kommer till vår vilja att skydda privatlivet, är att resultat är mycket svårare att objektivt kvantifiera. Därför gillar jag Anna Trobergs idé så mycket – om vi börjar uppskatta övervakning som procentsatser av medborgarens liv som inte längre är privat, kan vi helt plötsligt kvantifiera resultat och, kanske än mer viktigt, vallöften. Om vi sätter 100% övervakning som en stat där ordningsmakten i princip kan övervaka dina tankar, och 0% som en situation där staten inte ens vet att du existerar, kan vi helt plötsligt göra uppskattningar på hur stor del av människors liv som är övervakade, uttryckt i siffror som är lätta att ta till sig. Det gör även att vi kan säga till våra väljare att deras övervakningskvot, eller ”integritetsskatt” är X%, och att piratpartiet tänker sänka den med Y% per år om vi hamnar i riksdagen, för att på så sätt skapa ett belöningsschema. Därmed blir det mycket tydligare att vår politik inte bara handlar om lösa sakrfrågor som IPRED eller FRA, utan att vi för en bred informationspolitik som syftar till att skydda medborgare från alla former av repressiv lagstiftning.

Ett liknande förfarande är nog värt att tänka på även när det kommer till vår immaterialrättspolitik. Att sitta och prata om vågmästarställning och misstroendevotum om vi inte får sänka de kommersiella skyddstiderna och slopa fildelningsförbudet nu, nu, nu är all well and good, men man får nog förlåta genomsnittsväljaren om hen tycker att det är lite orealistiskt. Det är lite som att Alliansen skulle baxa igenom åtta jobbskatteavdrag över en natt. Istället är det nog mer värt skapa ett belöningsschema genom att prata om hur stora delar av världens kulturarv vi vill släppa fria till hur många och hur ofta.

Vi har genom åren anklagats för att vara skrikiga, fundamentalistiska, och enkelspåriga, men med valmanifest och kampanjer baserade på operant betingning tror jag att vi kan vända uppochner på de föreställningarna.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s