Piratpartiet bör kämpa för ökad arbetskraftsinvandring

I motionspaddan till Ung Pirats politiska konferens som kommer äga rum i slutet av november, sitter jag just nu och petar lite i en motion om att ge permanent uppehållstillstånd till alla utbytesstudenter som tar examen i Sverige. Själva motionen förklarar varför.

Motion om ökad arbetskraftsinvandring
Sverige har idag ett problem med utbytesstudenter som studerar på våra högskolor och universitet för att sedan flytta tillbaka till sina ursprungsländer. Regeringen såg detta som ett så stort problem att de drev igenom införande av terminsavgifter för utbytesstudenter. Detta leder till att färre personer har råd att studera här, och därmed färre utbytesstudenter på våra lärosäten. 
Tillbakaflyttningsproblemet är emellertid inte ett problem med utbytesstudenterna, utan med den svenska lagstiftningen. Idag tvingas många utbytesstudenter flytta tillbaka eftersom de inte kan få uppehållstillstånd. Om möjlighet däremot kunde tillhandahållas för utbytesstudenter att stanna i Sverige skulle vi få en inströmning av nya skattebetalare, vilket gör att terminsavgifterna kan slopas, och kvalificerad arbetskraft vilket skulle gynna den svenska arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandring bidrar också till att motverka den skeva åldersfördelningen i den svenska befolkningen, och leder till ökad kulturell mångfald. 
Lösningen är enkel: Ge alla utbytesstudenter som tar examen på ett svenskt universitet eller högskola permanent upphållstillstånd. 
Jag yrkar att Ung Pirat skall verka för att Piratpartiet politiskt skall driva frågorna om
att alla utbytesstudenter som tar en examen på en svensk högskola eller ett svenskt universitet beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige.
att slopa terminsavgifterna för utbytesstudenter.
samt att att Ung Pirat ska verka för att följande textstycke införlivas i Piratpartiets politiska program:
Europa går med dagens utveckling mot en storskalig demografisk katastrof. Allt fler människor pensioneras ut från arbetsmarknaden medan allt färre nya människor kommer in på den. För att undivka att skenande utgifter i förhållande till inkomster kollapsar Sveriges sociala skyddsnät krävs fler människor på den svenska arbetsmarknaden. Eftersom födelsetalen inte ökar nämnvärt i Sverige, är arbetskraftsinvandring den enda lösningen. 
Genom att ge alla utbytesstudenter som tar examen på svenska högskolor och universitet permanent uppehållstillstånd, kan vi se till att Sverige får mer kvalificerad arbetskraft som är finansierar vårt välfärdssystem genom att jobba och betala skatt. För att locka fler människor att studera här vill Piratpartiet även slopa terminsavgifterna för utbytesstudenter. 
Med slopade terminsavgifter och uppehållstillstånd vid examen kan vi säkra den svenska välfärdens framtid, se till att vårt utbildningssystem är öppet för alla – oavsett ekonomiska förutsättningar, – värna om den kulturella mångfalden, och på så sätt göra Sverige till ett öppnare samhälle.

Motionen är inte färdigskriven ännu – att-satserna kommer behöva finjusteras lite, och principprogramstexten kan behöva göras om lite för att bli mer slagkraftig – men andemeningen är där. Det här är en fråga som jag anser att Piratpartiet bör driva dels för att den är nödvändig rent samhällsmässigt, men även för att den passar oss rent politiskt. Terminsavgifterna är grymt impopulära bland studenter (aka vår främsta väljargrupp), och som en rörelse som vill vara med och bygga kunskapssamhället bör vi se till att våra utbildningar är öppna för alla. Med fler utbytesstudenter och fler invandrare ökar vi den kulturella mångfalden på våra universitet, och i det svenska samhället, och med kvalificerad arbetskraftsinvandring löser vi dessutom ett reellt hot mot vår välfärdsapparat.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Piratpartiet bör kämpa för ökad arbetskraftsinvandring

 1. Christian Engström skriver:

  Bra förslag tycker jag.

 2. Fredrik skriver:

  Det är en temporär lösning. Invandrarna kommer också att bli gamla och gå i pension. Visst, vi kan ta in fler och fler, men förr eller senare kommer det bli fullt i landet. Då kommer vi ha ett välfärds-problem som är mycket större än det vi har idag.

 3. Gustav skriver:

  Tycker att det är mycket bra att du författar motioner, keep up the good work!

 4. Nicholas Miles skriver:

  CE, Gustav, tack ^^.

  Fredrik: Det fungerar inte riktigt så. Sveriges problem är inte hur många gamla vi har i absoluta tal, utan hur många gamla vi har i förhållande till antal arbetande. Genom arbetskraftsinvandring kan man förskjuta *fördelningen* av populationen åldersmässigt för att minska den enskilda skattebetalarens börda. Att de nya invandrarna till slut också går i pension gör inget så länge efterkommande generation är stor nog att plocka upp notan. Det jag vill göra är att förändra åldersstatistiken i Sverige så att den slutar se ut som en uppochnervänd pyramid och åtminstone börjar likna en rak linje.

 5. Fredrik skriver:

  Förresten är detta så långt bort från Piratpartiets politik-område som man kan komma. Vi bestämde oss för länge sedan att inte ha nåt att göra med fördelningspolitik, och det tycker jag fortfarande är rätt väg.

  Ta ditt förslag till nåt av flerfråge-partierna istället.

 6. Nicholas Miles skriver:

  Piratpartiet har sedan starten stått för kunskapsspridning och kulturell mångfald, och den här frågan faller definitivt under de parollerna. Att vi en gång bestämde oss för att inte röra fördelningspolitiska frågor betyder för övrigt inte att vi inte kan ta i dem i framtiden. Valresultatet 2010 visar att vi måste hitta nya vägar att aktivera våra väljargrupper, och då kan vi inte ligga och köra i samma gamla hjulspår för alltid.

  Därtill har vi redan varit och nosat på fördelningspolitiska frågor – Svartfiberfrågan fanns med i Piratpartiets valmanifest förra valrörelsen, även om ingen, vare sig media eller vi själva, gav den särskilt mycket uppmärksamhet.

 7. harlekin33 skriver:

  Har vi inte redan tillräckligt många högutbildade invandrare som sitter och kör taxi? Ska vi inte se till att dom börjar jobba med det dom är utbildade för först innan vi tar in ännu fler?

 8. Nicholas Miles skriver:

  Har du något förslag på hur det görs? Tills vidare ser jag inte det som problem som nödvändigtvis hör ihop med det här. Dels känns det konstigt att vissa människor inte ska få komma hit och jobba bara för att andra inte lyckats få arbete som drar nytta av deras kvalifikationer, dels beror doktorer som kör taxi till viss del på misstro mot utländska utbildningssystem. Har man tagit examen i Sverige, försvinner det problemet.

  • harlekin33 skriver:

   Ok, om det är misstro mot dom utländska utbildningsystemen så kanske dom kan göra en ”Chrashcourse” eller nån test som verifierar sina kunskaper gentemot dom svenska utbildningskraven och sen ev. fylla i dom luckor som saknas med intensivutbildning. Om det beror på dåliga svenskakunskaper så är väl en gedigen svenskakurs svaret. Om det beror på främlingsfientlighet så måste främlingsfientligheten i sverige motverkas.

 9. Nicholas Miles skriver:

  Yes, det låter genomgående som bra idéer. Skriv en motion till UPs politiska konferens om det vetja! 😉

  Motionspaddan finns här, om du vill ha hjälp att skriva:
  http://piratenpad.de/UPpolkon2011

 10. Ping: Breddning, del 1: Invandringspolitik | Then Piratska Argus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s