Tillväxthets och piratideologin

Jag är inte för ekonomisk tillväxt. Åtminstone inte filosofiskt. Missförstå mig rätt, jag är inte mot ekonomisk tillväxt heller – jag tycker inte staten skall ägna sig åt att skapa recessioner, eller ens nolltillväxt. Jag är bara skeptisk till att staten lägger sig i huruvida ekonomin växer eller inte överhuvudtaget.

Nu är det emellertid så, att diverse smarta personer och även en och annan ekonom fått mig att förstå, att det ligger till på det viset att man måste ha ekonomiskt tillväxt. Ja, alltså, inte bara för att kunna göra nya TV-apparater med plasmaskärm och ännu högre upplösning, utan för att vi annars skulle kunna få en arbetsmarknad så stagnerad att folk faktiskt började svälta, och även de mest inbitna antimaterialister är ju överens om att det inte är så bra när folk dör. Då vacklar man, förstås. Och så skulle det innebära mindre pengar till forskning, och då börjar verkligen mitt blödiga naturvetarhjärta att reagera. Så visst, fine, vi kan väl ha en stat som aktivt försöker uppmuntra tillväxt då. Men det finns ju gränser, också.

Nej, jag tänker inte göra detta till ett försvarstal för miljön. Fuck miljön. Mänskligheten är teknologiskt avancerad nog att inte behöva bromsa bara för att världen blir lite varmare, eller att ozonlagret börjar gå sönder. Det är sånt geologisk ingenjörskonst och nya kylskåp är till för. Nej, anledningen till att tillväxthetsen gör mig skeptisk är att så många människor inte riktigt verkar förstå vad vi skall ha tillväxten till. So you got a new job. Grattis? Är du lycklig nu? Är det liv fulländat? Är gräset grönare på din sida nu? Nä, trodde väl inte det.

För en tid sedan (jag tror det var i Almedalen) såg jag en affisch eller ett flygblad eller något liknande där nykterhetsorganisationen IOGT-NTO skrev något i stil med att alkoholkonsumtionen hade hämmat den globala tillväxten med si och så många procent. Eftersom jag varit väldigt mjäkig och ”å ena sidan” och ”å andra sidan” hittills, tänker jag tala klarspråk nu.

Om du ser sambandet ”mer alkohol=mindre tillväxt” som ett problem har du inte förstått vad livet går ut på. Jag har inget emot nykterister, men människor som ser det som ett problem att ekonomin krymper för att folk har roligt, har jag väldigt lite till övers för. De har liksom så kapitalt, om ni ursäktar uttrycket, missat poängen. Pengar är ett medel för att uppnå och tillförskansa sig lycka och njutning, det har aldrig varit ett självändamål. Hela systemet uppkom liksom för att människor skulle få det lättare att byta bort saker de behöver mindre i utbyte mot saker de behöver mer. Ingen behöver ju pengar, utan det man behöver (eller vill ha) är ju alltid det man köper för dem, men det är något som en del tillvästfundamentalister lyckats missa.

Nu när Piratpartiet håller på att bredda sig (vilket det borde), och kanske ramlar in på fördelningspolitik (vilket jag hoppas) är det viktigt att vi inte gör samma misstag, och bygger en ideologi som kretsar kring att upphöja ett medel till ett ändamål. Isak Gerson hänvisar i kommentarsfältet till sitt visionära inlägg om en piratsk rymdpolitik till Star Trek, ett universum där mänskligheten tillfredsställt alla sina materiella behov och därmed kan ägna sig åt självförverkligande.

Det är en dröm Piratpartiet behöver ta fasta på, för att inte bli ett parti som tycker att det kostar för mycket pengar att ha roligt. Information och kommunikation är verktyg med gigantisk politisk och filosofisk potential. De är bron över avgrunden mellan individuella medvetanden, och det är med den lärdomen i åtanke som vi måste bygga vår nya ideologi.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tillväxthets och piratideologin

 1. Sedan är ju – om jag förstått det rätt – de fall där alkohol hämmar tillväxt inte partytillfällena. Det stora problemet är att när människor som tidigare varit utfattiga har råd att köpa alkohol blir de flesta alkoholister (jämför Sverige för ett par hundra år sedan). Vad händer t.ex. när sweatshop-folket i ostasien kan dricka bort sina sorger? Antagligen samma sak.

 2. Förresten, förstod inte riktigt vad du menade i stycket om mig. Men jag vill påpeka att tillväxt och ekonomilöst samhälle inte står i strid med varandra. Tillväxt i meningen rikedoms- eller produktionsvärde är helt oberoende av att den är ekonomiskt mätbar. Ett rymdskepp är ett rymdskepp och ett kilo potatis är ett kilo potatis oavsett om det kostar något eller inte. Tvärtom kan det vara bra att försöka låta bli att använda den rätt destruktiva kapitalismen, som tvingar människor i fattigdom, hindrar människor från att utbilda sig, skapar kriser och uppmuntrar egoism och kortsiktighet.

 3. jeffer skriver:

  Här finns stor potential!

  Nyckeln är att ta bort brist. Ekonomi är hushållning av trånga resurser. Ju mer överflöd desto mindre behov av ekonomi för att nå lyckan.

  I den fysiska världen har vi varierande grader av brist. Exempelvis fysiska ytor, attraktiva bostäder i attraktiva områden där efterfrågan är långt större än tillgången. Vilka fördelningsnycklar ska man ha här, om man inte har en fri marknad? Varje seriöst försök att få absolut rättvisa har slutat i terror och misär. Den som inte har fått bristvaran kan alltid känna sig orättvist behandlad. Konflikten slutar aldrig så länge bristen finns. Byråkrati eller planhushållning löser inte problemet, som historien hela tiden visar.

  Strategin blir då att minska bristen i den fysiska världen så mycket som möjligt. Antingen genom att öka utbudet eller att människor som artikeln antyder minskar sin efterfrågan genom att inse att mycket lycka finns på annat håll.

  Ett sådant ”annat håll” är den immateriella världen. En värld utan brist! Alla kan få del av allt som någon annan har, utan att någon förlorar något. Spridning leder bara till förökning, aldrig förminskning. En människas glädje av något immateriellt, hindrar ingen annan från att ha glädje av samma sak.

  Hur fattig man än är kan man alltid få del av det immateriella överflödet.

  Det enda som står i vägen är immaterialrätten, som har som enda syfte att skapa konstgjord brist.

 4. Jacob Hallén skriver:

  Ekonomisk tillväxt var en gång ett bra mått på ökad lycka i samhället. Det är fortfarande ett bra mått i en del väldigt fattiga länder. Politiska partier måste ha klara och entydiga mått på sin förmåga att tillgodose medborgarnas behov och tillväxt är det mått som har tjänat dem bäst genom åren.

  I Sverige är tillväxt passé som mått på ökad lycka, men vare sig allmänheten eller de politiska partierna har tagit detta till sig. Ska man få en ändring till stånd måste man skapa ett bättre mått på ökad lycka och övertyga samhället om att det ska ta över tillväxtmåttets roll.

 5. Thomas Tvivlaren skriver:

  Min kommentar hos Isaks inlägg som du länkar som jag även tycker har beröring med det här inlägget:

  http://www.isakgerson.se/2011/rymden-nasta-med-piratpartiet/comment-page-1/#comment-1271

 6. Thomas Tvivlaren skriver:

  ”jag tycker inte staten skall ägna sig åt att skapa recessioner, eller ens nolltillväxt. Jag är bara skeptisk till att staten lägger sig i huruvida ekonomin växer eller inte överhuvudtaget.”

  Är inte detta en demokratisk kapitulation på sätt och vis? För ovanstående är ju ett carte blanche för privata intressen att ex. skapa recessioner? Stalig inblandning är ju, vilket historien är ett tyvärr gott facit på, nödvändig då marknaden inte alls är självreglerande i linje med vad samhällen värderingsmässigt vilar på. En helt oreglerad ekonomi, vilket paradoxalt nog brukar benämnas ”frimarknad” (trots att man då visar sig ha missförstått frihetsdefinitionen), det ser vi ju främst i tredje världen och länder och områden som vi knappast ser som föredömen med vårt perspektiv.

  ”Nu är det emellertid så, att diverse smarta personer och även en och annan ekonom fått mig att förstå, att det ligger till på det viset att man måste ha ekonomiskt tillväxt.”

  Jag betvivlar att en smart person skulle hävda att vi MÅSTE ha något som per automatik blir en omöjlighet i en troligtvis snar framtid. Det är det system vi nu anammar som tarvar ständig ekonomisk tillväxt. Det som systemet borde företräda och tillmötesgå tror jag inte är lika beroende av ständig ekonomisk tillväxt. Däremot behöver vi någon form av ”mänsklig värdetillväxt” men att sätta likhetstecken mellan detta och ”ekonomisk tillväxt” inbillar jag mig är en rejäl tankevurpa och verkligen inte särskilt smart eller vidsynt. Tycker Isak Gerson formulerar det rätt bra i sin kommentar:

  ”Tillväxt i meningen rikedoms- eller produktionsvärde är helt oberoende av att den är ekonomiskt mätbar. Ett rymdskepp är ett rymdskepp och ett kilo potatis är ett kilo potatis oavsett om det kostar något eller inte. Tvärtom kan det vara bra att försöka låta bli att använda den rätt destruktiva kapitalismen, som tvingar människor i fattigdom, hindrar människor från att utbilda sig, skapar kriser och uppmuntrar egoism och kortsiktighet.”

  ”utan för att vi annars skulle kunna få en arbetsmarknad så stagnerad att folk faktiskt började svälta”

  Och en arbetsmarknad måste vi ha? Enligt vem? Sannerligen inte de som idag definierar den ekonomiska tillväxten och som tar varje tillfälle i akt att göra sig mindre beroende av arbetskraft. Är det verkligen sannolikt eller ens önskvärt att arbetet skall sättas på piedestal och ses som ett ideal i en framtid värdig namnet? Om inget annat duger som argument så är det mer Star Trek att minimera arbetet och istället lägga krut på att vidga våra vyer…

  ”Fuck miljön. Mänskligheten är teknologiskt avancerad nog att inte behöva bromsa bara för att världen blir lite varmare, eller att ozonlagret börjar gå sönder. Det är sånt geologisk ingenjörskonst och nya kylskåp är till för.”

  Inget illa menat men jag tror du förväxlar framtidstro och tro på människans kreativitet och uppfinningsförmåga med ett besynnerligt människobaserat gudskomplex. Vi har helt enkelt inte den makten/kunskapen etc. Mot bakgrund av att vårt system dessutom inte bygger på att realisera ”människogodis” utan ”girighetsgodis” så har vi ett (minst) tveeggat svärd. Ingenting i den här världen sker om inte de som sitter på mest tillgångar (pengar/ägande) vill ha det så helt enkelt.

  Så problemet är alltså att miljön skiter i att vi pekar finger åt den. Den som har makt agerar ofta mer än den pratar. Så här agerar miljön och visar med handling vad som skulle kunna uttryckas som ”Fuck human nature!”:
  http://www.reuters.com/article/2011/01/24/us-disasters-un-idUSTRE70N26K20110124
  http://earthobservatory.nasa.gov/Features/RisingCost/

  Eller varför inte den högaktuella Irene:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13536458.ab

  ”Nej, anledningen till att tillväxthetsen gör mig skeptisk är att så många människor inte riktigt verkar förstå vad vi skall ha tillväxten till. So you got a new job. Grattis? Är du lycklig nu? Är det liv fulländat? Är gräset grönare på din sida nu? Nä, trodde väl inte det.”

  Amen!

  Vad gäller det där med IOGT-NTO kanske man inte ska dra för höga växlar på dåligt genomtänkta PR-kampanjer? Vi ska i varje fall vara försiktiga med att bygga (anti)politik på något sådant… 😉

 7. Anteater skriver:

  Något som skulle få mig att göra små glädjepiruetter vore om en partiledare för något om de stora partierna kunde minska predikandet om ”tillväxt”, och kanske smyga in ordet ”utveckling någonstans. Ekonomisk tillväxt är ju trots allt bara en av alla de former av utveckling som vårt samhälle genomgår. Och enligt mig en av de mindre intressanta,

 8. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Anteater: You and me both (och jag dansar inte gärna och när det sker så är det i regel inte balett)!

  För vad man gör genom att idissla tillväxtmantrat är att skjuta ansvarstagandet på framtiden. Märkligt mot bakgrund av att det trots allt är ”riktiga partier” vi talar, med ”helhetssyn” och ”seriositet” i grunden.

  Tänk vad ett parti som verkligen vågade ta ansvar och dessutom gjorde det med respekt för demokratin och medborgarna kunde realisera! Tanken svindlar… Till att börja med så skulle det knepigt för etablissemangspartierna att köra på som de nu gör och bara det vore ju värt det. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s