Konsekvenser av en teknokratisk förvaltning – Stockholmspolisen

I andra halvan av fjärde avsnittet av SVTs Uppdrag Granskning kan man se hur flera butiker i Stockholm säljer snus och cigaretter till minderåriga. Detta trots skärpta lagar på området. Anledningen? Det finns inga konsekvenser för att göra det – polisen har helt sonika bestämt sig för att inte upprätta några anmälningar när de får uppgifter om att butiker bryter mot lagen. Detta belyser återigen problemet med teknokratin i den svenska statsapparaten.

Riksdagen må bestämma vilka lagar som finns på pappret, men på gatan är det till syvende och sist polisväsendet som har makten att fatta de faktiska besluten om vilka regler de vill upprätthålla. Med det system vi har idag har väljarna väldigt små möjligheter att påverka sånt här, eftersom polisen inte är ansvarig inför folket. Den centrala frågan ”vem kan jag rösta på för att ändra på det här?” återkommer, och när svaret blir ”ingen” förefaller det uppenbart att det är ett systemfel vi har att göra med.

Med ett system grundat i demokratiskt ansvarsutkrävande skulle sådana här problem inte uppstå. Då skulle folket kunna välja tjänstemän med samma värderingar och prioriteringar som de själva. Anser Stockholmsborna att det är angeläget att hindra minderåriga från att köpa tobak skulle de i så fall kunna uttrycka denna vilja genom allmänna val. Ansåg de å andra sidan att det var viktigare att prioritera, säg, rattfylleri skulle de kunna rösta på någon annan med samma prioriteringar. Med dagens system har Stockholmsborna istället inget val alls.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konsekvenser av en teknokratisk förvaltning – Stockholmspolisen

  1. Ping: opassande » Blog Archive » Går det att bygga in civilkurage i byråkrati?

  2. Tomas Gradin skriver:

    Sedan polisen förstatligades på 60-talet har det sett ut så här. Avståndet mellan invånarna och polismakten är enormt.

    Det är helt makalöst att polisen ger sig själv rätten att avgöra vilka lagar som är viktiga och vilka som inte är det, men just så ser det ut.

  3. Ping: Jag skriver om att politisera förvaltningen | Then Piratska Argus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s