Finanskrisens hot mot freden

En av de få fördelarna med finanskrisen är att när alla har slut på pengar så har ingen råd att kriga. Det pratades redan några år efter invasionen av Irak om ett krig med Iran, i media, och med den ständiga upptrappningen av tonläget hade det funnits en påtaglig risk för ett USA- eller Israel-lett krig i Iran inom några år, om det inte varit för finanskrisen. Tekniskt sett kanske risken fortfarande finns där, men jag skulle inte bedöma den som särskilt stor. Amerikanerna är ganska panka, och har dessutom börjat visa tecken på krigströtthet, och eftersom det är de som finansierar en stor del av Israels krigsmaskin lär inte Israelerna heller vara så pigga på idén, även om de lyckats bygga opinion för en invasion.

Det förefaller dock bara vara på kort sikt som finanskrisen minskar risken för krig, om man betänker de ”lösningar” som populariserats under krisens gång. Idag försöker man rädda de mest krisande länderna med nödlån och stödpaket, vilket verkar avhjälpa problematiken kortsiktigt, men som på lång sikt kan få digra konsekvenser. Den första och självklara frågan som uppkommer är förstås vad som händer om krisländernas ekonomier totalt kollapsar och lämnar långivarna i sticket. Kort sagt: Vem skall stödfinansiera stödfinansiärerna?

Idag jobbar tyskarna tills de är 67 för att grekerna skall kunna gå i pension när de är 61. Det lär, förståeligt nog, skapa en hel del frustration hos den tyska väljarkåren. Något som lär skapa ännu mer frustration är om krisande länder som Grekland och Italien en vacker dag säger att de inte tänker betala tillbaka de där nödlånen, särskilt om beskedet kommer vid en tidpunkt där länder som Tyskland själva tvingas dra ner på sina utgifter. Betänk också att ett land som inte har råd att betala sina EU-partners förmodligen inte har råd att betala alla sina inhemska skulder heller, kanske inte ens armén. Som historien om och om igen visat oss över tusentals år, så tenderar militärer som inte får betalt av sina regeringar att installera nya regeringar som ser till att de får betalt.

Om man dessutom drar sig till minnes att Grekland och Italien har tämligen svag demokratisk tradition (nej, den Romerska republiken och Atens guldålder räknas inte) så ligger inte tanken på en militärkupp långt borta. Resultatet är mer än en politisk krutdurk. Lyckas inte stora länder länder driva in sina skulder med penna och papper, finns det en stor risk för att de försöker driva in dem med bly och krut. Detta gäller i synnerhet om man bestämmer sig för att samma praxis skall gälla för skuldindrivning länder emellan som personer emellan – dvs att den skuldsatte skall betala för själva indrivningen. Annorlunda uttryckt: Att landet man invaderar för att konfiskera tillgångar från, också åläggs betala för den militära insatsen.

Man kunde förstås invända att Tyskland i synnerhet lär ha viss aversion för militär expansionism, men om vi också betänker att det vore regelrätta diktaturer man invaderade, vore det inte svårt för en populistisk politiker att hävda moral high ground. Inte heller EU som institution kan ses som en säker garant, om vi ser till dess rötter. EU-projektet startade ju med kol- och stål-unionen, som framförallt avsåg förmå Tyskland och Frankrike att leka snällt, men eftersom det är just de länderna som går i spetsen för lånepaketen, är det också de som har ett gemensamt intresse av att driva in skulder från mindre länder. Om eurozonen till slut havererar som konsekvens av ekonomisk kollaps i Unionens kransländer, kommer vi få se krig mellan länder som idag är medlemmar av EU inom 20-30 år.

Finanskrisen är med andra ord inte bara något som riskerar att slå Västvärldens globala ekonomiska, och därigenom kanske också kulturella, dominans i spillror. Faktum är att vi inte ens kan stanna vid att säga att den krossar USAs status som supermakt och hotar hela EU-samarbetet, utan att den till och med hotar själva freden i Europa. Den potentiellt mest digra konsekvensen av finanskrisen stavas inte tillväxtminskning, den stavas Casus Belli.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s