Karantän för topp-politiker

Hos SVT läser jag att en rapport från ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) föreslår ett års karantän för avgående statsråd, statssekreterare, och generaldirektörer som vill gå över till den privata sektorn. Jag finner tanken föredömlig, och tycker det är en solklar fråga för Piratpartiet att driva.

Förslaget i sig tycker jag dock är en smula tamt. Jag ser inte varför det skall begränsas till högt uppsatta regeringsföreträdare, ej heller varför det skall begränsas. När det kommer till hur länge karantänen skall gälla får man förstås göra en empirisk bedömning av vad behovet är, och det är möjligt att ESO kommit fram till att ett år räcker, men rent intuitivt tycker jag det låter ganska klent. Om inte annat borde tiden kopplas till hur länge någon suttit. Till exempel skulle man kunna lägga på sex månader för varje mandatperiod (avrundat uppåt) avtjänad.

Det andra problemet är som sagt vilka det föreslås begränsas till. Jag tycker rent principiellt att alla riksdagsledamöter bör sättas i karantän, och även här kan det vara värt att låta tiden stacka beroende på hur länge man suttit. Hur kommuner och landsting vill göra med sina ledamöter, tycker jag kan lämnas till dem själva att avgöra, men eventuellt kan det finnas anledning att använda karantän även för vissa tjänstemän. Att förundersökningsledaren i TPB-målet, Jim Keyzer, utan påföljd kunde ta anställning hos en av de målsägande så fort utredningen var färdig, visar på hur djupt korruptionen kan sätta sig i polis- och rättsväsendet. Därmed inte sagt att vi skall sätta varenda lapplisa i karantän, men att applicera idén även på tjänstemän på mellannivå tåls att tänka på.

Rent politiskt-strategiskt tror jag frågan kan vara ett sätt att skapa (bra) uppmärksamhet. Det är en fråga som legat och bubblat under ytan i ganska många år nu, och jag har fått uppfattningen att gammelmedia brukar bli nyfikna när någon vill ställa juridiska krav på politiker.

Rent ideologiskt tycker jag frågan solklart ligger på PPs bord. Vi har redan från starten hävdat vikten av transparens i demokratier, och där ingår bekämpningen av korruption.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Karantän för topp-politiker

 1. Varför skall personer som väljer att satsa på politik straffas för det genom att bli utestängda från att ta ett arbete under 1 år ? Det leder till en inlåsning där politiker som vill byta karriär till privata sektorn straffas och de tvingas jobba kvar inom politiker. Låter som ett dåligt förslag.

  • gaqzi skriver:

   Rätta mej gärna, men är det inte därför politikerna har någon slags lön efter att de fullföljt sin tid i riksdagen? Med en viss intjäningstid iofs.

   Samma sak händer ju även ute i den privata sektorn, många högre chefer där skriver ju på avtal där de inte tillåts byta jobb hur som helst. Som exempel så pratade jag med en person som sålde sitt mjukvaruföretag, och i försäljningskontraktet fanns det en klausul som sa att han inte fick jobba inom konkurrerande verksamhet på fem(!) år. En annan jag känner, som jobbade som VD för ett konsultföretag, hade en lock-out på ett år innan han fick jobba inom samma bransch. Och det är inget ovanligt.

   Jag tycker frågan är klart värd att diskutera, före detta politiker är eftertraktade på grund av sitt kontaktnät. Inte dumt om det kunde få gå i träda lite innan de börjar jobba åt den privata sektorn.

 2. Nicholas Miles skriver:

  Det är det värt.

 3. Peter Andersson skriver:

  Ett oerhört riskabelt förslag för den övergripande svenska demokratin och rätten att byta arbete, om inte annat därför att det snabbt skulle leda till trickle down efter påtryckningar från näringslivet. Sedan kommer inte sjukvårdsanställda i privata vårdbolag att få byta arbetsgivare utan karantän p.g.a ”företagshemligheter”, datorprogrammerare kommer inte att få byta arbetsgivare av samma skäl, gamla artister inte att få byta bort sitt gamla skivbolag till något mer progressivt och fildelningsvänligt, etc, etc.

  Men framförallt behövs förslaget inte eftersom det ligger i partiernas eget intresse att se till att sådana människor inte sätts på valbar plats. Det är en oerhörd ”bad will” för ett parti som har många som visar sig bara vara ute efter att tjäna pengar och därför hoppar av under resans gång. Se bara på socialdemokraternas valresultatsutveckling under de senaste tjugo åren (även om den förstås har andra orsaker också).

  Det finns för övrigt inget som hindrar partierna själva att skriva kontrakt med sina egna valliste-representanter om att de inte får hoppa av till näringslivet under den kommande mandatperioden om de blir invalda, och sedan tala om det för väljarna i valrörelsen så att dessa får ta ställning till vilket värde det har för dem. I och med att det redan är tillåtet att göra på frivillig basis så finns inget behov av lagstiftning.

  Låt oss inte förvandla piratpartiet till ännu ett ”förbudsparti”…

 4. steelneck skriver:

  Menar du att Lars Ohly inte skall få lov att bli tågvärd (konduktör) igen?

 5. Nicholas Miles skriver:

  Peter Andersson:
  1) Jag tror inte trickle down betyder vad du tror det betyder
  2) Det är inte näringslivet som stiftar våra lagar
  3) Det ligger i partiers intressen att sopa tvivelaktiga karriärbyten under mattan. Med tanke på att media inte gärna kan hålla järnkoll på hundratals olika politiker på samma gång är inte det så svårt.

  Frivillighetsargumentet köper jag inte överhuvudtaget, av samma anledning som jag inte skulle köpa det i en diskussion om regelrätta mutor. För det första är inte korruption något som partier skall ”bjuda ner”, utan något som skall behandlas med nolltolerans. För det andra innebär det ingen påföljd för de som säljer sina röster: När de väl hoppat över till privat sektor finns det ju inga positioner att rösta bort dem från. Inte heller kontraktsförfarandet köper jag. Riksdagsmän är suveräna i sina mandat, och att öppna dörrarna för en praxis där partier kontrollerar deras beteende med kontrakt vill jag inte se. Nej, vad de får och inte får göra måste regleras i lag.

  steelneck: Självklart får man ju lov att vara nyanserad när man skriver lagtexten, med hänsyn till lönenivåer och maktpositioner. Det är ju inte ett totalt arbetsförbud personerna i fråga är tänkta att beläggas med.

  • Peter Andersson skriver:

   Jodå, jag vet mycket väl vad trickle down betyder, vad det betydde ursprungligen, men som äkta piratpartist, det vill säga en som står för mer friheter och inte mer förbud, så ser jag det naturligtvis inte som ett copyrightat uttryck som inte får samplas och återanvändas kreativt utan jag tog mig friheten att remixa in det i en annan kontext.

   Vägen till Helvetet är som bekant stenlagd med goda föresatser, det är tråkigt att se att DU inte förstår det…

  • Peter Andersson skriver:

   Just det, en sak till: Även om ditt förslag gick igenom och blev lag så skulle det ändå bara fungera inom Sverige. Hur skall du kunna förhindra en svensk politiker att ta jobb utomlands?

   Till och med ditt eget exempel med polisen Jim Keyzer handlar ju om en svensk statsanställd som värvades till näringslivet i USA. Skall PP efter att ha fått igenom en sådan lag som du föreslår sedan börja begära att före detta statsanställda och politiker utlämnas till Sverige om de bryter mot karantänstidsgränsen? Är du i så fall inte en likadan kålsupare som de amerikaner som vill ha Julian Assange utlämnad? Etc.

 6. Don Kongo skriver:

  Jag tycker även att det borde finnas ett maxtak på högst två mandatperioder i riksdagen i rad, däremellan minst en mandatperiod i ”det riktiga arbetslivet” – problemet är väl vart man drar den gränsen. Men just nu har vi i stort sett bara politiker som växt upp i diverse ungdomsförbund och därefter bara jobbat politiskt – och även de som levt ute i ”verkligheten” verkar snabbt tappa den kontakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s