Breddning, del 4: Skär ner i byråkratin

Det har de senaste åren bildats dussintals nya myndigheter. I ett land där bristande statlig transparens är ett växande problem, och i en tid där ekonomin blir en allt hetare fråga är det problematiskt regeringen bygger ut byråkratin.

Piratpartiet förespråkar deltagarkultur och folkligt inflytande i politiken. Vi borde därför verkar för att banta den statliga byråkratin för att skapa en överskådligare statsapparat som det är lättare att granska. Alldeles för länge har byråkratin tillåtits expandera ohämmat – det är dags för Piratpartiet att sätta stopp för detta.

Färre tjänstemän och färre myndigheter bör vara våra ledord. Den offentliga sektorn är till för att skapa trygghet i människors liv, inte för att vända papper på ett kontor. Med plattskatt kan vi skära ner på pappersarbetet både för medborgare och för skatteverket. Genom att lätta på bostadsmarknadens regleringar, till exemepel genom att avskaffa hyrestaket, kan vi riva ner de pappershinder som spärrar vägen ur bostadskrisen. Byggsektorn måste dessutom rensas på bokstavligt talat verklighetsfrånvända regleringar – Att skydda svenska hus mot jordbävningar som är en tektonisk omöjlighet i landet är inte en rimlig användning av resurser. Med en reform av Lagen om anställningsskydd kan vi torrlägga det turordningsträsk som håller ungdoms- och invandrarsysselsättningen nere. Med slopad kommersiell upphovsrätt för musik och böcker kan vi befria två av världens äldsta kulturformer från immaterialrättens bojor. Två kulturformer som blomstrade i tusentals år utan Berne-konventioner och TRIPS-avtal. Danslicenser skall väck; ingen skall behöva tillstånd för att dansa. Flera myndigheter måste läggas ner – behöver vi verkligen både en arbetsförmedling och ett arbetsförmedlingsinstitut? Både Tillväxtverk och Tillväxtanalys? Trafikverk och Trafikanalys? Varför finns det ens en Nämnd för Hemslöjdsfrågor? Listan fortsätter.

Genom att slimma vår byråkrati kan vi skapa en statsapparat som är både billigare och lättöverskådligare, samtidigt som vi gör livet lättare för den vanliga medborgaren. I ett svep frigör vi mer resurser åt den offentliga sektorn att sätta in där det behövs, och ger den privata sektorn större möjligheter att bekämpa de problem vårt samhälle tampas med idag.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Breddning, del 4: Skär ner i byråkratin

 1. Soul me deep skriver:

  varför sloppa turordningsreglerna? Då skapar man istället arbetslöshet för äldre som är betydligt värre för den enskilde människan. Det är lättare för en ung människa att flytta och vara rörlig än det är för äldre som ofta har hus och familj. Ett starkt anställningsskydd är en garant för att inte arbetsgivare kan göra hur dom vill mot en anställd.

 2. Nicholas Miles skriver:

  Heh. Din argumentation bygger på samma resonemang som användes för att bevara adelsprivilegierna. ”Bönder är vana vid att vara fattiga, det är värre för högborna.”

  Turordningsreglerna är fundamentalt orättvisa. De är ett sätt att åsidosätta meriter och faktisk arbetsprestation till förmån för senioritet. Det höjer tröskeln för människor att byta jobb, något som är särskilt allvarligt i branscher som tär på kroppen, och det håller ungdomar och invandrare i permanent osäkerhet om sin jobbsituation. Vad tror du händer med lönsamheten i flretag när de anställda inte längre har några produktivitetskrav? Och hur tror du det påverkar ekonomin och i slutändan sysselsättningen? Det blir ju i slutändan de nyanställda – i praktiken ungdomar och invandrare – som får utföra det faktiska arbetet, medan de som varit inLASade sedan 70-talet när vem som helst kunde få jobb, kan spendera dagarna med att fika. Nej, turordningsreglerna är bara ett sätt att subventionera lathet och inkompetens. De måste väck.

 3. Technoid skriver:

  @Nicholas Miles
  Jävla skitsnack!
  Inget i LAS skyddar lathögar från att bli sparkade om de inte jobbar!

  Däremot förhindrar LAS att du blir sparkad bara för att Chefen vaknade upp en morgon och tyckte du var en skithög. Eller att du blir sparkad för att din kollega (som har samma kompetens) är billigare då han inte har vart med lika länge i lönehöjar racet.
  Vilket är den egentliga anledningen till att Arbetsgivare ogillar las, den förhindrar dem från att sparka folk lite som de tycker.

  Att ta bort turordningen i LAS gör absolut inte att flera ungdomar och invandrare får jobb, snarare att deras situation går från kass till skit i och med att när de väl får ett jobb så kan de när som helst kan få sparken om det anställs en av arbetsgivaren ”trevligare/mera passande/etc” person.

 4. Nicholas Miles skriver:

  Jag tycker det är helt i sin ordning att låta arbetsgivare säga upp personer som kostar mer i lön men är lika produktiva som sina kolleger.

 5. Technoid skriver:

  Så enligt dig ska endast statisk eller prestationsbaserad lön existera samt att alla får sin lön sänkt till den lägsta nivån som någon anställd är villig att acceptera?

 6. Nicholas Miles skriver:

  Arbetsgivare får väl sätta lönerna hur de vill. Är de för låga kommer ju ingen att vilja jobba åt dem.

 7. Ping: Tillväxtverket är ett symptom av ett sjukt system | Then Piratska Argus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s