Breddning, del 5: Coola killen på tronen

Ärftliga titlar hör inte hemma i en demokrati och är fett med ocool. Det hänvisas ibland till tradition när monarkin ifrågasätts, men en betydligt äldre och synnerligen mer lovvärd tradition var den av valkungadöme. Nära ett millenium före det Amerikanska Frihetskriget tillämpades principen ”en man, en röst” i norden. Har tradition ett värde, borde alltså valkungadömets värde vara störst. Bryr man sig inte om tradition är det fortfarande rimligast att stödja ett valkungadöme över arvsmonarki, eftersom valkungadöme är mycket coolare. Fo’ realz.

Eller så kan man ha president. Det spelar egentligen ingen roll (fast valkungadöme är coolare), och det finns egentligen ingen anledning för Ung Pirat att tvista om vilken av de två som är bäst. Huvudsaken är att arvsmonarkin avskaffas.

Det är däremot av vikt att det finns en svensk statschef. Förutom den rent diplomatiska funktionaliteten är statschefer också viktiga för att lede länder i opolitiska kriser. I USA kan vi till exempel se hur presidenten (som är både statschef och regeringschef) måste överge sina administrativa plikter för att beklaga mänskliga tragedier varje gång en naturkatastrof äger rum i USA (vilket är hela tiden). När tsunamin i Ostasien tog så många svenska turisters liv var det Kungen som fick agera ledargestalt, medan Göran Persson kunde fortsätta med sina plikter som regeringschef. Att avskaffa statschefsämbetet vore därför ofördelaktigt och, typ, jättetöntigt. Seriöst. Klart vi ska ha en statschef. Men den skall vara folkvald.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Breddning, del 5: Coola killen på tronen

  1. medundersåte skriver:

    Fast att hävda att ärftliga titlar inte hör hemma i en demokrati känns märkligt med tanke på hur många ärftliga monarkier som tillhör de mest demokratiska staterna i världen. Att ha valkungadöme känns som att i onödan öppna upp ett ämbete för politiker, en av fördelarna med ärftlig monarki är att ingen ska kunna köpa sig till ämbetet. De populistiska utspel som krävs för att väljas tenderar att gå hårt åt exempelvis minoriteter. I Ungern har zigenarnas tillvaro blivit svårare då regeringen skaffat röster bland majoritetsbefolkningen genom en zigenarfientlig politik.

    Det finns många statschefer som är folkvalda utan att det blir mer demokratiskt för fem öre, ett aktuellt exempel är Syriens president. Varför ska den svenske kungen väljas när inga andra ämbeten väljs av folket? Vare sig domare, chefer för de statliga verken, officerare eller landshövdingar är folkvalda.

  2. Nicholas Miles skriver:

    Jag tycker dock att domare, chefer för de statliga verken, och landshövdingar skall vara politiskt tillsatta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s