Tillväxtverket är ett symptom av ett sjukt system

Jag har tidigare skrivit om att vi borde skära ner i Sveriges byråkrati. Jag ifrågasatte bland annat Tillväxtverkets existensberättigande när det fortfarande var underground (för att jag är så jävla indie). Sedan dess har dock en mediastorm brutit ut och den skandal-behemoth som vuxit fram har börjat nå grekiska proportioner.

Nuförtiden är det poppis att basha Tillväxtverket, men jag tycker debatten i media missar den viktigaste och mest centrala frågeställningen: Vad i helvete är ett tillväxtverk och vafan gav vi dem pengar till att börja med för? Vi har alltså att göra med en myndighet som ingen hört talas om, som överskridit en budget ingen visste fanns och misskött en samhällsfunktion ingen känner till eller efterfrågar. Vi vet att de inte gör vad de ska, men ingen vet vad de ska göra.

Nu börjar det talas om bättre ”granskning” av myndigheter på diverse omständiga vis som i förlängningen kommer vara verkningslösa. Det finns bara ett sätt att skapa pålitliga granskningsmekanismer inom offentlig sektor, och det är att skapa en politisk opposition på varje myndighet genom att inrätta en politisk tillsättningsprocess för höga tjänstemän. Verkar en myndighet så pass demokratiskt ointressant att politiska tillsättningar verkar överflödiga saknar myndigheten, med enstaka undantag så som försvaret, förmodligen existensberättigande. Skulle ingen delta i valet till nämnden för hemslöjdsfrågor skall nämnden för hemslöjdsfrågor avskaffas. Samma resonemang bör appliceras på alla andra myndigheter, inklusive tillväxtverket.

I denna analys är frågan man bör ställa sig är densamma som innan förskingringshärvan: Vad ska vi med ett tillväxtverk till? Det som förändrats är att frågan numera kan betraktas som retorisk snarare än genuin. Har Sveriges ekonomi klarat sig alla dessa krisens år utan ett tillväxtverk som gjort annat än förskingra skattepengar ter det sig alltmer uppenbart att vi klarar ännu några krisår utan något tillväxtverk överhuvud taget. Bättre exempel på vår överdimensionerad byråkrati och och tjänstemannapensionat får man leta efter.

Verket har blivit en symbol för det moderna svenska myndighetsväsendet. Vår offentliga förvaltning har blivit ett slutet system av teknokrater som kan göra vad de vill utan att låta sig påverkas av folkviljan, en byråkrati som expanderar för att möta den expanderande byråkratins behov. Det bästa vi kan hoppas på är att gammelmedia någon gång ibland lyckas hitta ett scoop, men till och med i Fallet Tillväxtverket har myndigheten kunnat spendera åratal med att köra sitt eget race. I ett system ordnat på det sätt vår statsapparat är ordnad är inte den här typen av misskötsel ett olyckligt undantag, utan en oundviklig del av ett mycket större sjukdomsmönster.

Det är uppenbart att vi i detta fall inte har att göra med en samhällskritisk institution. En politisk tillsättningsprocess skulle sannolikt mötas med ointresse eftersom ingen bryr sig om Tillväxtverket till att börja med. Vi behöver inget Tillväxtverk, jag vill inte ha något Tillväxtverk, och vi ska inte ha något Tillväxtverk.

Vi har inte haft någon nytta av Tillväxtverket hittills och lär inte ha någon nytta av det i framtiden. Bespara Sverige denna byråkratiska fars, detta ekonomiska svarta hål, och lägg ner skiten. Avveckla myndigheten och säg upp alla som jobbar på den. Bjudmiddagar är ingen mänsklig rättighet, och att avskeda teknokrater är som tumregel aldrig fel.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tillväxtverket är ett symptom av ett sjukt system

  1. viktualiebroder skriver:

    Tillväxtverket är bara ett sammanfattande namn på olika verksamheter av högst olika angelägenhetsgrad, från väldigt down-to-earth (och ganska billig) rådgivning åt uppfinnare till stora lån åt meningslösa saker i alla andra avseenden än att de råkar ge några (tillfällig?) jobb.

    Tragiken med att basha Tillväxtverket är att man då riskerar kasta ut barnet med badvattnet.

    Är man konspiratorisk funderar man över om inte det kanske var en avsikt med att slå ihop så olika verksamheter och ge det ett så ”blommigt” feel-good-name.

    Men Hanlon’s razor gäller nog här också: De som bakade ihop den här pyttipannan var helt enkelt idioter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s