Då var det dags för datorspelshypokondri igen

Så nu har SVT tydligen bestämt sig för att vi skall börja noja över datorspel igen. Tydligen är de lika farliga som alkoholism, även om man får notera att de vetenskapliga studierna på hur World of Warcraft förstör din lever lyser med sin frånvaro. Men, men, har man en moralpanikkvot att fylla så har man och hets mot ungdomar är ju typ SVTs favoritsak i hela världen näst efter socialdemokrati, så det är väl ingen som ska bli förvånad.

Varför det är just ungdomar man skall oroa sig för är förstås högst oklart, med tanke på att genomsnitsgamern är närmare 40. Min favorit är de underbara föräldrar som är oroliga för att deras barn inte går ut och HAR ROLIGT, för uppenbarligen spelar ingen datorspel för att det är roligt. NI HAR ROLIGT FEL FÖRSTÅR NI INTE DET!

Genomgående får vi läsa om hur ungdomar ”spelar bort” sin fritid istället för att gå och bada eller sporta. Implikationen är att bad (mer hudcancer åt folket!) och sport är nyttiga och hälsosamma och legitima sätt att tillbringa sin fritid men att datorspel är ett slöseri med tid. Nevermind att datorspel gör en smartare, nevermind att datorspel låter kirurger rädda fler liv genom att öka deras finmotorik, SVT har bestämt att datorspel är dåliga och då är det så. I deras elfenbenstorn är vetenskaplig forskning inte ett hjälpmedel, utan ett hinder. Har man ingen data på hur många som är datorspelsberoende, får man hitta på den själv baserat på hazardspelsberoende. Båda ord innehåller ju ”spel” liksom.

Och så har man förstås dåligt självförtroende om man spelar datorspel. Det är inte så att detta kan ha något att göra med att ens föräldrar är födda på medeltiden och hellre vill att du ska få hudcancer än högre IQ. Det beror inte på journalister på SVT som basunerar ut till omvärlden att gamers är ena jävla asociala losers. Det är heller inte så att datorspel kan lindra ångest. Nej, spelar man mycket datorspel måste det vara för att man har dåligt självförtroende för att man är så jävla dålig på allting. Så är det. Man ska förstås bli idrottare, för de bidrar så jävla mycket till samhället.

Sedan har vi förstås de rent konstruerade beroendesymptomen. Hittar man inga genuina (för att de inte finns) får man förstås provocera fram substitut. En tonåring som sitter vid datorn efter klockan fem på eftermiddagen var lite svårt att sälja som riskbeteende, så då förbjuder man grabben att sitta vid datorn och slår på stora trumman när han ljuger om vad han sysslar med. Nu vill jag inte vara någon som second guessar folks föräldraskap, men är det verkligen så jävla förvånande att killen slutade på psykakuten om han vuxit upp i en hemmiljö där man straffas för att man har fel intressen? Jag skulle nog också bli deprimerad om mina föräldrar straffade mig för att mina fritidssysslor inte uppfyller någon psykotisk hobbynorm. Att behöva lägga all den där extra kognitiva kapaciteten man får av regelbundet datorspelande på att se över axeln för att undvika ens egna föräldrar kan liksom inte vara så jävla bra för ens psykiska hälsa.

Till sist noteras det lite hånande att killen var tryggare i sitt datorspelande än med att göra samma saker som hans kompisar (VARFÖR ÄR DU INTE SAMMA SOM ALLA ANDRA VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ DIG). Återigen antyds att utomhus=bra, inomhus=dåligt. Om sommarjobbspengarna kompisarna fick in gick till NÄTDROGER eller gulliga hundvalpar får vi aldrig veta.

Hmm, jag tror jag börjar förstå tänket nu. Ja, jag måste nog ta tillbaka det där om moralpanik, för det står helt klart att denna klappjakt på gamers handlar om omtanke. Omtanke för SVTs journalistiska gärning. Om vi inte mobbar alla som sitter inomhus och sköter skolan, kan förstås inte public service hetsa mot ungdomar som är utomhus och dricker alkohol. It all makes sense now.

Annonser
Det här inlägget postades i Gammelmedia, Piratpartiet, Ung Pirat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Då var det dags för datorspelshypokondri igen

 1. Daniel skriver:

  Sen kan man väl tillägga att det inte varit nån sommar i år. Jag har bara varit och badat en gång, sen har det varit skitväder… Ut och ha roligt unge, och passa på att njuta av regnet när du ändå håller på…

 2. smen skriver:

  Under tiden sitter väl föräldrarna klistrade vid sina smartphones och bara önskar att någon ska reagera på deras statusuppdateringar

 3. Mattias Irving skriver:

  Ja, fast nej. Visst finns det ett äkta tv-spelsberoende som bär sig själv. Sedan är det väl som med andra beroenden att det oftast fanns saker att fly från, från början. Jag snackar inte utifrån moralpanikhåll (hoppas jag), utan har själv varit en gamer i 25 år nu. Det påverkar vissa människor och det är mycket svårt för dem att sluta. Det blir inte lättare för dem att få hjälp om vi raljerar kring den klassiska moralpaniken. För mig handlar det inte om moral (förslappning, våldsförhärligande, whatever… sånt älskar jag), utan om när det går så långt att spelaren själv inte känner att hen har valet att sluta när hen vill.

 4. Nicholas Miles skriver:

  Ja, det är klart att vi inte skall blunda för folk som har missbruksproblem, oavsett vad det är de missbrukar. Då borde den centrala aspekten dock vara att folk mår dåligt av missbruket. I de länkade artiklarna finns inget sådant fokus.

  Den anklagande tonen, det oförklarliga fokuset på ungdomar, favoriserandet av ett fritidsintresse på bekostnad av ett annat – de är alla delar av en helhet som inte har något med utsatta människor att göra. Det är bara ett sätt för en SVT-journalist att offentligt mobba som hon upplever vara lite annorlunda. Det är inte okej.

 5. Sandra skriver:

  Jag älskar TV-spel och sitter gärna inne flera timmar i sträck. Men allt handlar väl om att ha balans, man mår bra av att röra lite på sig också, få lite luft och sol. Att påstå att föräldrar vill att ens barn hellre ska få hudcancer än högre IQ känns överdrivet, alla spel ger faktiskt inte högre IQ och solen känns faktiskt ganska härlig mot pannan. Den kommer inte döda dig, jag lovar! Skulle jag ha ett barn som stängde in sig så fort skolan tog slut tills det var läggdags varje dag hade jag också blivit orolig. Det är viktigt att träffa människor och röra på sig, också. Leva lite i verkligheten och inte enbart i en fantasivärld. Men som sagt spelar jag en del själv och jag håller med dig i att det är synd att vissa intressen smutskastas. Jag tror det är äldre generationer som inte är vana vid spelvärlden.

 6. Vad skall dagens ungdom göra då när det bara öser ner hela tiden …. precis som det gjort denna sommar regn o kallt varje dag typ ….. sitta hemma o glo på en vägg eller spela luft fiol o se dum ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s