Hur vi skapar ett mer integrerat EU

José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, villlösa eurokrisen genom att centralisera mer makt. Personligen gillar jag idén om mer långsiktig integration av EU-länderna men kan inte påstå att jag litar på Barroso i den här frågan. EU:s demokratiska underskott är alldeles för allvarligt för att jag skall kunna se snack om mer centralmakt som något positivt.

Jag tror emellertid vi behöver vara mer än bara nej-sägare i den här frågan. Om vi bara slår bakut och drar i nödbromsen är risken att vi ses som smånationalistiska reaktionärer som är rädda för förändring. Vi behöver presentera realistiska alternativ som innebär att vi tar en annan väg än kommissionens imperiebyggande istället för att bara ropa stopp.

I ett sådant alternativ måste vi beakta flera faktorer. Dels har vi förstås det demokratiska underskott i EU som Piratpartiet och Ung Pirat länge kritiserat. Där måste vi lägga fram en heltäckande vision för hur vi vill att en demokratisk EU-apparat skall vara utformad.

Till exempel har vi ett slutet ministerråd med alldeles för mycket makt och alldeles för lite insyn med lagstiftande auktoritet. Detta är ett gravt brott mot maktdelningsprinciperna: Regeringar skall verkställa lagar, inte stifta dem. Jag tycker vi kan avskaffa ministerrådet helt och flytta över deras makt till EU-parlamentet. Sedan har vi den icke-valda EU-kommissionen som jag är mycket skeptisk till och jag ser gärna att den degraderas till remissinstans. Tidigare har det funnits ett behov av både ministerråd och kommission för att hindra stora länder från att köra över små länder, men med det dubbelmajoritetssystem som Lisabon-fördraget införde i Parlamentet har gjort dem fullständigt obsoleta. Skall vi åtgärda EU:s demokratiska underskott måste politiska beslut fattas av folkvalda representanter, och de folkvalda representanterna sitter i Parlamentet.

Därtill har vi de grava insynsproblemen. De borde dock enkelt kunna åtgärdas med en europeisk offentlighetsprincip av svensk modell. I Sverige lär det knappast vara svårt att få stöd för en sådan linje, och andra Piratpartier, i synnerhet tyskarna, driver redan ökad transparens ganska hårt.

Det finns dock ytterligare en dimension som jag sällan ser i debatten och det är den kulturella integrationen – man kan inte skapa en europeisk demokrati om det inte finns någon europeisk demos. Man ökar inte förståelsen för andra nationer genom att tvinga alla att införa samma ”harmoniserade” lagstiftning. Om vi vill visa att vi tar EU-projektet på allvar måste vi skapa förutsättningar för att något som liknar en gemen europeisk kultur skall kunna växa fram. Vissa av dem har det snickrats på sedan gammalt, så som den inre marknaden och Schengen-samarbetet, – rollen av frihandel skall inte underskattas i detta – men vi saknar fortfarande ett gemensamt språk.

Jag tror den absolut viktigaste och mest grundläggande hörnstenen i det kulturella unionsbygget är ett gemensamt språk. Att riva språkbarriärerna i Unionen är absolut nödvändigt för att vi någonsin skall kunna hoppas på en sammanhållen och fungerande Europeisk Union. Se till att alla medlemsstater lär sina skolelever engelska från och med första klass, lika många timmar i veckan som de undervisas i sitt modersmål, så får vi nog se ett betydligt mindre splittrat Europa växa fram utan vi behöver ge mer makt till en teknokratisk kommission och ett slutet ministerråd.

Att driva frågan om engelskans implementation som gemensamt språk för EU kommer självklart skapa kontrovers i länder som Frankrike och Tyskland, men att få legitimitet i den är inte så svårt. Engelskan är redan världens mest talade språk, och kan därmed betraktas som världsspråk. Dessutom hjälper det om vi är svenskar som tycker så – ingen kan ju anklaga oss för att bara propagera för vårt eget modersmål.

Här kan vi även dra nytta av att Piratpartiet förökat sig internationellt. Skulle vi till exempel kunna få med de Tyska, Franska, och Spanska (Katalonska?) Piratpartierna skulle det ge väldigt mycket tyngd åt frågan. Det verkar finnas en stark opinion inom den internationella piratrörelsen för en gemensam plattform inför EU-valet 2014 och det borde vi verkligen dra nytta av.

Att presentera en klar vision för hur vi vill föra EU framåt visar att vi tar EU-samarbetet på allvar. För folk som är trötta på att höra alla medlemsstater kämpa för att harmonisera alla andra men skapa undantag åt sig själv tror jag att en sådan här ambition skulle kännas som en frisk fläkt. Det skulle visa att vi inte bara vill dra i bromsen hela tiden utan vill hitta sätt att gå framåt också.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur vi skapar ett mer integrerat EU

  1. Carl I skriver:

    När det gäller språkfrågan så har du en väldigt viktig poäng. Det är språk som mer än något annat splittrar människor i grupper. Att driva på för att engelskan ska bli gemensamt språk är i min mening det viktigaste vi kan göra inom EU, och det kommer att vara värt att kämpa emot det konservativa motståndet.

  2. SBJ skriver:

    Jag tycker vi borde ha svenska eller isländska som gemensamt språk. Och förresten, lycka till med att ”tvinga” fransoserna till att prata engelska…

    Eller så kan vi återuppliva Keltiskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s