Colorado legaliserar cannabis

Presidentvalet i USA är nu över. Personligen var jag inte så intresserad av vem vinnaren skulle bli när valet stod mellan en Bush-klon och Mitt Romney. Det intressantanste som skulle kunna hända vore om det visar sig att Mitt Romney kniper väljarmajoriteten trots att Barack Obama vunnit elektorsmajoriteten, eftersom det sannolikt skulle spä på motståndet till elektorskollegiet även bland republikaner.
Nej, betydligt mer intressant är att Colorado valt att legalisera cannabis. Inte avkriminalisering för personligt bruk eller medicinsk användning, utan fullskalig legalisering. Detta kommer sannolikt och förhoppningsvis leda till att damluckorna i denna osynliggjorda fråga öppnas. Vi kommer förmodligen inte nås av ringarna på vattnet i Europa på en gång – cannabis lär inte bli en valfråga 2014 – men förr eller senare får nog även vi uppleva konsekvenserna av detta val.

Cannabisfrågan är ett politiskt område där media och politiker länge valt att lägga locket på, även i USA. Den debatten kommer nu att tvingas till ytan. På kort sikt lär det här leda till en våg av folkomröstningar och plenumdebatter i frågan över hela landet. Eftersom stödet för legalisering ligger och skvalpar runt 50% är det svårt att säga vad den politiska konsekvensen av detta skulle bli, men en lång rad avkriminaliseringar skulle sannolikt få debatten att smitta av sig på Europa.

Personligen hoppas jag på att det leder till ett lyft för nivån på debatten här i Sverige. Jag tror nämligen att det finns en intressant diskussion att ha om man bara ställer liberaler mot organiserade nykterister. Då skulle vi få se en ideologisk diskussion om hur vi ser på människors rätt till sin egen kropp.

Idag ligger ribban betydligt lägre, om frågan ens har sådan tur att den tillåts synas, vilket den väldigt sällan har. Resultatet är debatter, vid de få tillfällen de tillåts finnas, som blir lika låga som förutsägbara. Istället för att diskutera den ideologiska kärnfrågan skall det pratas skadeeffekter. Liberalerna inleder vetenskapligt baserade resonemang som oftast hänvisar till konkret forskning. Motståndarsidan kontrar mot någon efterbliven rehabiliteringstomte som får prata om forskningen får säga vad den vill men hen har minsann sett verkligheten på sin villkorslöst subventionerade klinik. TV-journalisten nickar förstående och tycker det är fullt rimligt att vetenskaplig forskning ställs i paritet med självgod vidskepelse.

Om inte ordväxlingen bryts där (det har trots allt gått tio minuter och vi måste ju ägna den återstående halvtimmen programtid åt att låta någon mediearistokrat analysera debatten i efterhand) brukar liberalen förgäves få försöka göra någon form av utilitaristisk apell baserad på minimering av mänskligt lidande varefter motståndaren drabbas av förmynderidamp och begåvar publiken med ett ljud som vagt kan uppfattas som en blandning av härskartekniker och lågiska felslut. Bonuspoäng om moderatorn avstyr eskalationen från föraktfull indignation till impotent vrede med att bolla över frågan till en gammal narkoman som sedan ägnar sin talartid åt att prata om när herion kom till Stockholm för 20 år sedan, utan att riktigt komma till någon poäng eller föra diskussionen vidare. Liberalen hinner få med en halv mening om skadereduktion. Mer förmynderidamp. Ridå.

Det är där någonstans Sverige ligger idag. Knappt. Eftersom frågan inte ges någon plats i det offentliga utrymmet vore det snarare ett framsteg om fler vetenskapligt analfabeta rehabiliteringsnissar fick stiga fram och tvärsäkert affirmera anekdotens legitimitet.

Det steget har i många år verkat fjärran, men i och med beslutet i Colorado kan  vi nu räkna med att debatten kommer hit vare sig vi vill eller inte. Min gissning är att cannabisfrågan kommer segla upp som en intressant bifråga under valet 2018. Även om debatten lär inledas med oändliga led metaforiska häxdoktorer kommer den kanske, med lite tur, att ideologiseras i valrörelsens kölvatten. Piratpartiet har lyckats vända fildelningsdebatten från att handla om ”kopiering är stöld” till att handla om hur vi ser på konsumenters rätt till de immateriella produkter de själva köpt. På samma sätt hoppas jag i framtiden få se en vitaliserad drogdebatt med en lite seriösare ton och en lite högre ribba.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Colorado legaliserar cannabis

  1. Christian Engström skriver:

    Inte bara Colorado, utan även (staten) Washington bestämde att legalisera cannabis http://www.seattlepi.com/news/article/Washington-voters-legalize-recreational-pot-use-4015003.php

  2. Shankar skriver:

    När Kalifornien röstade om proposition 19 var DEA (myndigheten som ansvarar för “kriget mot drogerna”) tydliga med att federala droglagar även i fortsättningen skulle stå över delstatens. Vad kommer att gälla nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s