EU vill massregistrera flyktingars fingeravtryck

Idag möttes EUs migrationsministrar i Luxemburg för att diskutera gemensam asylpolitik för unionen. En lovvärd ambition som bland annat Sveriges regering företräder är att standardisera regelverken för att få ett slut på dagens lotteri där landet flyktingar söker asyl i kan vara viktigare än asylskälen. Till denna nya flyktingpolitik har emellertid ett väldigt otrevligt delförslag smugit sig in.

Enligt förslaget skall flyktingar som kommer till EU systematiskt få sina fingeravtryck registrerade och tillgängliggjorda för polismyndigheter i samtliga EU-länder. Förevändningen är som vanligt brottsbekämpning.

Europaportalen:

Den Europeiska datatillsynsmannen, som är en EU-institution, riktade i september mycket hård kritik mot förslaget att ge medlemsländer tillgång till databasen Eurodac med fingeravtryck som används för att registrera asylsökande. Syftet skulle vara att söka efter matchande fingeravtryck i samband med brottsutredningar. Datatillsynsmannen menar att detta är integritetskränkande för en redan utsatt grupp i samhället och frågasätter om detta är polisiärt nödvändigt. Något motsvarande register finns inte för övrig befolkning, resonerar man. Men den aspekten anser Sverige väger lätt emot målet att ro i hamn den nya asyl- och flyktingpolitiken.

Av någon anledning har man alltså fått för sig att folk som inte är från Europa är i behov av lite extra övervakning, eftersom det tydligen är fritt fram att misstänkliggöra alla som flyr våld och förtryck nu. Den unkna stank av rasism som omgärdar förslaget verkar emellertid inte bekymra Sveriges migrationsminister, Tobias Billström (M), som tycker det viktigaste är att de andra EU-länderna går med på att avlasta Sverige från den ”börda” som flyktingströmmarna enligt honom innebär.

Billström tycker för övrigt att det är problematiskt att ”Människor ser en chans att komma ifrån sin sociala misär för några månader i Sverige.” Att en liberalare migrationspolitik skulle göra att desperata människor kunde förvandlas till ett tillskott på den svenska arbetsmarknaden istället för en belastning på de sociala skyddsnäten verkar inte vara en lösning vår migrationsminister eller vår regering behagat överväga.

Sedan Sverigedemokraternas riksdagsinträde har det förts en debatt där vikt ofta fästs vid att undvika misstaget att tro att alla Sverigedemokrater måste vara invandrarfientliga. En betydligt mer aktuell tankevurpa verkar vara att alla invandringsfiender skulle vara Sverigedemokrater.

Annonser
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Sverigedemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till EU vill massregistrera flyktingars fingeravtryck

  1. Olle skriver:

    Bra ide med registreringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s