Hårda Mätdata Productions presenterar: Ung Pirats förbundsstyrelse genom tiderna

Det finns en mängd intressanta siffror man kan få fram med grävarskills och tillgång till samtliga förbundskongressprotokoll. Här är några data som är intressant att visa över tid, samt ett sociogram över förbundsstyrelsekonstellationerna.

ImageImage

Anledningen till att snittåldern finns i två varianter är att det är mer rättvisande att jämföra standardiserade värden över tid, samtidigt som det egentligen i mina ögon är mer korrekt att att titta på hur det ser ut ostandardiserat. 

Image

I detta sociogram kan man utläsa att det röda klustret (färgerna är slumpmässigt valda, storleken på noderna är antalet styrelser de suttit i, tjockleken på strecken mellan olika ledamöter är antalet gemensamma förbundsstyrelser) försvann ganska snabbt och gjorde ett ganska kort inspel. De första från det klustret blev invalda i förbundsstyrelsen 2009, medan de sista ställde upp sista gången 2011. Från det gröna klustret, förbundets grundarkluster, har ledamöter hängt kvar längre, men har successivt hoppat av. Den enda som är kvar idag är Gustav Nipe, som suttit i alla förbundsstyrelser, åtta stycken. När Nipe inte ställer upp till förbundsstyrelsen längre kommer inga nya kopplingar till grundarklustret uppstå, om inte någon därifrån ställer upp igen, vilket jag bedömer som osannolikt. De som hittills valt att lämna styrelsen, alternativt inte blivit omvalda, har inte ställt upp igen. Det blåa klustret, vilket man kanske kan betrakta som breddningsklustret, består av nya ledamöter som hamnade i förbundsstyrelsen från och med 2011, däribland min medbloggare Nicholas Miles som blev invald på årets förbundskongress. Det blå klustret har en struktur som liknar det röda, och det är inte otänkbart att det under de närmaste två åren kommer uppstå ett till kluster som förgrenar från det blå klustret om dagens trend fortsätter.

EDIT: På grund av en bugg i mina if-satser så är snittåldersdiagrammet fel. Detta kommer fixas snarast möjligt i mån av tid.

Det här inlägget postades i Piratpartiet, Ung Pirat. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hårda Mätdata Productions presenterar: Ung Pirats förbundsstyrelse genom tiderna

 1. Torbjörn Wester skriver:

  Fantastiskt snyggt och intressant! När kommer en liknande uppställning för (pp)? :p

 2. Staffan Betnér skriver:

  När jag har tid, och har klurat ut ett bra sätt att hantera det annorlunda mandatsystemet.

  Edit: Anton Nordenfur har gjort en liknande genomgång av Piratpartiets styrelse här: http://anton.nordenfur.se/piratpartiets-partistyrelse-2006-2013-kon-och-alder/
  Jag är inte helt överens med vissa av hans lösningar, t.ex. inga suppleanter, och står fast vid det jag skrev tidigare.

 3. Ping: Piratpartiets partistyrelse 2006-2013, kön och ålder | Anton Nordenfur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s